onsdag 18 november 2009

Novemberläsning

I början av hösten kom Jonas Karlsson ut med en ny novellsamling Den perfekte vännen. Med tanke på att den förra novellsamlingen var en riktig höjdare var denna ett självklart val. Inte lika pricksäker som Det andra målet, men absolut läsvärd, speciellt den första längre novellen om den gråa kontorsråttan som blir allt mer underlig berättelsen igenom.
Vill också tipsa om en riktig rysare jag läste i helgen; Johan Theorins Skumtimmen. Hans enkla språk gestaltar fina naturskildringar av det öländska, karga landskapet samtidigt som personskildringen av "ö-token" Nils Kant är så skrämmande att jag får rysningar.
Vill man läsa en annorlunda berättelse är Amberville boken. Den är skriven av pseudonymen Tim Davys(är tydligen någon av våra stora svenska författare om man ska tro tidningarna) och är en allegorisk berättelse om den råa, fiktiva staden Mollison Town. Dess invånare är mjukisdjur bl a huvudkaraktären Eric Björn som med hjälp av några vänner ska radera namn på den dödslista som florerar. Det var länge sedan jag läste en sådan annorlunda och fascinerande historia!
//Catarina

Inga kommentarer: