måndag 16 november 2009

På utflykt till Gripsholms slott

I lördags trotsade vi det gråa vädret och åkte på utflykt till Mariefred. Målet var Gripsholms slott som jag, trots många besök i staden, aldrig varit inne i.

Den regniga dagen hade nog fått många att stanna hemma, för i slottet var det ganska folktomt. Det kändes mycket lyxigt att gå omkring alldeles ensam i salarna och titta på alla de imponerande porträtt som är samlade där. Men porträtten i all ära, den tre störta be hållningarna av slottet tyckte jag var de välbevarade renässans rummen, ett runt tornrum med fantastisk utsikt över vattnet och Gustav IIIs magnifika teater på översta våningen.
Inredningen i slottet spänner stilmässigt från Gustav Vasas dagar fram till 1700-talet. Många vackra möbler finns till beskådande och det är lätt att känna historiens vingslag.
Vår trevliga utflykt avslutades med afternoon tea på Gripsholms värdshus innan vi mätta och belåtna styrde kosan hem igen.
/Anna

1 kommentar:

Unknown sa...

Mysigt Anna! Vi har varit i slottet flera gånger plus dinerat på värdshuset - Mariefred tillhör ju vårt stamhak i seglingsväg. Visst är det ett pittoreskt och gulligt ställe!?