onsdag 7 april 2010

Kompostprojekt

Man skulle kunna tro att vi experimenterar med ett maskarium eller liknande i vårt kompostprojekt. Ordet kompostprojekt låter pretentiöst och klingar vackert i dagens klimatdiskussion. Vårt kompostprojekt är av annan kaliber och något vi borde satt igång för länge sedan. Vår trädgårdskompost har nämligen inte fungerat på länge, processen kom av sig för ett antal år sedan och den senaste tiden har komposten mest fungerat som en avdumpningsplats för överblivet materiel i trädgården. Vi har pratat länge om att vi måste börja om från början och i helgen som var bestämde vi oss för att komposten måste bli ett av våra trädgårdsprojekt i år, fastän det absolut inte tillhör "det roligaste".

För att kunna starta om har vi kommit fram till följande; komposten måste grävas ur och befintligt, hårtpackat materiel ska packas i säckar och forslas bort till återvinningscentralen, kompostens två förvaringsfack ska byggas om till tre mindre med en ståplats där man kan nå samtliga tre fack och därefter måste komposten ses efter bättre, gödslas för att påskynda processen och grävas om samt i långa loppet måste något av kompostens fack tömmas varje år. Ett fack får användas varje år, de två övriga ska förmultna och hinna med att bli härlig mylla till det tredje året. Därefter ska jorden tillbaka i trädgården igen! Detta förutsätter förstås att inget aggressivt ogräs under några omständigheter får hamna i komposten!

Kompostprojektet är dock ett tungt och slitsamt arbete. Bara att gräva ur komposten kommer att ta åtskilliga timmar och sedan får F fixa snickeribiten. Vi har som mål att bli klara denna säsong, helst nu på vårkanten. I söndags grävde vi ur komposten tills tjälen kom i dagern och fick ihop ca 10 säckar. En sur vårbrasa i tunnan hjälpte oss lite på traven. Framöver är det bara att gräva på!
//Catarina

Inga kommentarer: