torsdag 30 oktober 2008

Spisrosor

Idag har jag haft spisrosor hela dagen. Jag har med lite hjälp av G försökt ta hand om årets bärskörd, som vi fyllt frysen med allt eftersom bären mognat och blivit plockade. Det blev några olika varianter. Här kokas det lingonsylt. Perfekt att stoppa i morgongröten.
Av lingonen har det även blivit lingondricka, gjord efter Gullans bästa recept. Här på balkongen ska den stå och dra några dagar innan den är klar att tappas upp på flaskor.

Vår hysteriska björnbärsbuske gav i år massor med bär. 9 kg har jag kört i saftmajan som stått och puttrat halva dagen. Nu har vi björnbärssaft ett bra tag famöver!

Några liter saft tappades på snygga flaskor, resterande av mängden i praktiska plastflaskor som är lätta att förvara i frysen. På så sätt hinner inte saften bli dålig innan allt druckits upp. Några fina etiketter till snyggflaskorna får jag fixa i morgon.

Dagens experiment blev gelékoket. En procedur med många noggranna moment för att det ska bli bra. Bären ska helst innehålla mycket pektin dvs inte vara så mogna. För att förbättra pektinhalten kan man tillsätta ett speciellt syltsocker. Svartvinbärsgelén blev trots allt helt godkänd för att vara nybörjargelé.

Lönen för mödan blev tillslut detta!
//Catarina

Inga kommentarer: