söndag 5 juli 2009

Dag 2 – Sissinghurst, Standen och Nymans

En klarblå himmel och varm sol mötte oss vid Sissinghurst. Innan trädgården öppnade vandrade vi runt på ”Lakewalken”, kollade in potentiella köp i shoppen och fullkomligt njöt av vädret, atmosfären, fågelsången och vår förväntan. Eftersom vi hade planerat besök på många ställen drivna av National Trust, började vi dagen med att teckna ett medlemskap, eftersom detta innebär fri entré till samtliga National Trust – ställen.

Inne i trädgården möttes vi av en magnifik skapelse, frodiga och högresta växter och färgstämningar som överträffade mycket av det vi sett tidigare. Vi gick upp i tornet, tittade på Vita Sackville-Wests underbara skrivarrum och fick en vy av trädgårdens alla olika rum ovanifrån; purple border, white garden, rose garden, cottage garden, herb garden och the wild garden. En sväng in i biblioteket med över 4000 böcker förde oss tillbaka i tiden inspirerad av det typiskt engelska. Summa summarum; en hänförande, fantastisk ”jag saknar ord”- upplevelse. Nu vill vi hem och gräva i våra egna trädgårdar!

Sissinghursts vita trädgård

Nästa stopp blev på Arts and Crafts pärlan Standen. Mr Beales sommarhus var fantastiskt inrett i stilen och vi beundrade William Morris-tapeterna, drog jämförelser med Sundborn och Waldemarsudde och drömde om frasiga balklänningar i tidstypisk anda. Trädgården innehöll rum, damm, häftiga rhododendronträd samt en välordnad köksträdgård.

Ett ganska imponerande sommarhus!

En bit därifrån låg Nymans och välkomnade med ett vitt litet hus. Efter en fika gick vi på upptäcktsfärd i trädgården och den var mycket större än vi förväntat oss, bakom varje krön öppnade sig storslagna vyer. Ingångspromenaden gick bland prunkande perennrabatter (likt Enköping), i rosenträdgården doftade hundratals rosor, murträdgården var på tillväxt och bakom ruinen öppnade sig ett stort parkliknande rum.
En närbild på en del av den fantastiska perennkantade gången

Lite utanför Elsted fann vi ett rum för natten i trevliga Torberry Cottage. Middag blev det på urmysiga puben Three Horseshoes i Elsted.
//Anna & Catarina

1 kommentar:

Annika Christensen sa...

Vilken resa och vilka upplevelser!!
har aldrig varit i England på trädgårdsres men nu måste det nog bli av.
ha det gott
Annika