söndag 3 maj 2009

Helg i Sandhamn

F och jag har varit i Sandhamn i helgen. I fredags tog vi skärgårdsbåten ut till Sandön, som ligger precis på gränsen ut mot havet och ytterskärgården. Vädret var strålande och fastän våren inte kommit alls så långt här ute, var det riktigt ljumma vindar. Solen rodnar på sin väg ner över hamnen. För 200 år sedan var stället en viktig lotsplats. Idag finns ca 100 bofasta på ön. Massor med turister besöker ön främst sommartid, även om hotellet har öppet och konferensmöjligheter finns året runt. F och jag har seglat hit några gånger tidigare, men detta var första gången vi kom med reguljärtrafik.
I lördags vandrade vi runt hela ön, vilket tog dryga två timmar. Här en vy ut mot Korsö. I vattnet utanför går starten för Gotland runt varje år.

På öns sydöstra sida finns Trouville. Där ligger sommarstugor i lite mer human storlek och en fantastisk fin sandstrand. På fjärden utanför har F och jag råkat ut för ett smärre haveri en gång, då ett rev brast när det blåste huggorm - hela 18 s/m, men det var länge sedan...

Runt hela ön finns massvis med stigar att promenera på. I slutet av 1800-talet planterade man in tall för att på så sätt kunna binda sanden lättare. Idag finns ganska mycket skog på ön och många verkar vara noga med att bevara den som den är, vilket är lyckosamt.

Runt hela ön sökte F och jag ledtrådar ur den deckare vi just läst av Viveka Sten. Även om det är fiktion, är miljön igenkännande och viss fakta stämmer. Den Brandska gula villan sägs vara uppdiktad, men vi hittade förstås ett passande stort, gulmålat hus med torn lite västerut från kyrkogården. Många andra mysiga små hus fanns det förstås också och vi fantiserade om fiktiva sommarboenden. Huset på bilden blev tillslut vår favorit!

Gammal skärgårdsbebyggelse ligger tät med trävillor och tillhörande bryggor. Där segelbåten kommer är själva inloppet till Sandhamn, en bråddjup trång passage som i folkmun kallas för Sandhamnshålet.

Vi bodde på Seglarhotellet i hamnen. Mycket trevligt med utsikt över hav och fräcka båtar. Hit återvänder vi gärna!!
/Catarina

1 kommentar:

Marathonmorsan sa...

Va fint det ser ut, och va skönt att åka iväg på en weekendresa!
/syrran