fredag 27 mars 2009

Carl Larsson utställning

Idag hade Anna och jag studiedag inne i stan. Då passade vi på att göra ett besök på Waldemarsudde. Just nu pågår en utställning med en av de största konstnärerna i svensk historia, vardagsskildraren och akvarellmästaren Carl Larsson. Hans idylliska tavlor ger en önskad bild av "det svenska". Mycket folk var det, mest äldre herrar och damer vilket osökt förde in oss på "tant-diskussionen". Nä, 40 har vi ju inte passerat än.....
Utställningen bjöd på flera av Larssons verk, allt ifrån hans tidiga tid till då, efter sekelskiftet när vi känner igen hans ljusa, färgglada akvareller med tuschade konturer, föreställande fru Karin och barn i vardagen. En del av verken var verkligen stora!! Berömda Frukost i det gröna täckte en hel vägg, säkert över sex-sju meter bred och minst två meter hög. Mycket sevärt fanns det!!
Sedan gick vi en sväng på slottet och tjuvläste Larssons brevkorrespondens med Strindberg, Prins Eugen och de otaliga kärleksbreven till Karin. Karins bok om blommor fanns förresten att köpa i shoppen, men snålhetens röst viskade att priset säkert är billigare på nätet. Den måste bli nästa bokinköp!
Sådana här trevliga utflykter bör man göra oftare!
//Catarina

Inga kommentarer: