torsdag 17 december 2009

Torsdagsfilm

Idag var det dags för ännu ett avsnitt i Filmskolan, denna gång specialstuderade vi några berättarkomponenter med fokus på bildstorlek och perspektiv. Vi valde också ut temaavsnittet William Shakespeare i film och såg, den i kapitlet föreslagna, filmen Romeo + Julia från 1996 regisserad av Baz Luhrman.
Filmen utspelar sig i modern miljö, men historien och dialogen är Shakespeares, en blandning som fungerar väldigt väl. Vi imponerades, som så många gånger förr, av ordkonstnären Shakespeares liknelser och metaforer. Kameraarbetet i filmen följde mönstret för hur vanlig bildteknik brukar se ut. Översiktsbilder används för att ge tittaren information om platser, helbilder presenterar och beskriver karaktärer, halvbilder används för att göra dialoger intressanta, närbilder visar känslor och extrema närbilder gör tittaren uppmärksam på detaljer i filmen.



The Holiday, kvällens andra film, valde vi för att vi ville slå an på jultemat. Under filmens gång fokuserade vi speciellt på kamerarörelser och kameravinklar. Vi såg prov på hur grod- och fågelperspektiv kan användas för att beskriva maktbalansen karaktärer emellan och på hur kamerans rörelser låter oss åskådare följa med i karaktärernas förflyttningar. Kanske användes en steady cam?
Vi noterade även att filmmakaren valt att inleda med en sekvens filmad med subjektiv kamera, kanske för att vi direkt skulle sympatisera med den ena huvudkaraktären.



Nedbäddade i soffan njöt vi av filmerna under tiden snön yrde utanför fönstret. Nu tar vi jullov från filmskolan, men fortsätter nästa år!

/ De pretentiösa och delvis snyftande filmnördarna Catarina & Anna

Inga kommentarer: