Så här i skördetider är det inte alltid lätt att veta vad man ska göra av allt som mognar. Den här chiligelén är ett perfekt sätt att använda röd chili. Den heta och söta smaken är perfekt till vilt men smakar också gott på på ostbrickan.
Här är receptet:
ca 20 medelstarka röda chilifrukter
ca 500 gr. syltsocker
1. Ta bort de gröna stjälkarna från paprikan och chilin. Hacka dem grovt (du behöver inte kärna ur dem). Kör alltsammans i mixer så att det blir finhackat.
2. Lägg den röda mixen i en gryta och häll i vinägern och vattnet. Sjud i ca 1 timme.
3. När paprika/chilihacket har kokat i en timme är det dags att sila bort allt ”fruktkött”. Jag använde ett durkslag klätt med en kökshandduk men har du en saftsil funkar det säkert också bra, tänk bara på att chilismaken är svår att få bort så planerar du att göra saft i samma sil krävs säkert en ordentlig tvätt. Sila saften ner i en gryta, låt det gärna stå och droppa av en bra stund så du får ut så mycket vätska som möjligt.
4. Tillsätt
5. Skumma gelén under tiden den kokar. När den nått 105 grader är det dags att kolla så att den stelnar. Ta upp en liten klick, lägg på det kalla tefatet och ställ tillbaka i frysen. Om den stelnar inom fem minuter är gelén klar!
Om inte koka en stund till och gör om kyltestet.
Häll upp på burkar och sätt på locket innan gelén svalnar!
/Anna
2 kommentarer:
Åh vilket intressant recept - härlig kombination! Jag gillar gelé och här hemma gillar vi också chili.
Är chilin du användar mildare eller hetare än jalapeno?
Hej Jessika!
Fröna till chilin jag sådde kom från en chilifrukt jag köpte i mataffären. Det var en vanlig röd chili, ganska stark, troligen något hetare än jalapeño. Har du en väldigt stark chilisort gpr det säkert bra att minska antalet frukter du använder!
Anna
Skicka en kommentar