söndag 7 september 2008

Bärplockning

I Västerbottens skogar lyser lingontuvorna i rött. I helgens härliga höstväder har vi plockat hinkarna fulla.
Även svartvinbärsbuskarna gav riklig skörd med massor av bär att plocka av.

När skogspromenaden är över väntar förstås det mindre roliga - att rensa alla bär från barr, kvistar, löv och annat tänkbart skräp som kommit med.

Det är då dammsugaren plockas fram och kopplas till den genialiska "lingonrensarmanicken". Ett mödosamt jobb förvandlas till ett snabbt och enkelt: lägg i de orensade bären i tratten lite eftersom och låt de passera i manickens rör - vips! så kommer bären rensade ut i den nedre hinken. Ja, lite kontroll i nedre hinken är allt bra, då ett och annat barr kan slinka ner eller för att hålla koll på om det blivit stopp i systemet någonstans(att dammsugaren börjar sluka bär eller att skräpet åker igenom iallafall). Vid eventuellt stopp i systemet får man stänga av och rensa manicken eller dammsugarslangen. Tillvägagångssättet är dock garanterat mycket lättare och snabbare än att rensa för hand!

Dagens skörd blev tillslut 17,5 kg lingon och 3,2 kg svarta vinbär. Farmor Marthas gamla våg kommer väl till pass för att göra lagom stora påsinpackningar.

Nu väntar syltkok, saftning och gelé. En procedur jag får återkomma till när det blir dags!
/Catarina

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jasså, inte mer.
Hälsningar Syltkokeriet.

Anonym sa...

Oj, vad ni plockat mycket, och vilken bra rensare!
Blir det gelé till älgmiddagen, eller???
Kram
Syrran

Hannele på Hisingen sa...

Härligt, vilka skatter :)

Lindas trädgårdsblogg sa...

En sån där rensare hade vi när jag var liten! Pappa använder den säkert fortfarande, skulle jag tro. Oj, vad flitiga ni varit.