fredag 5 september 2008

Chiligelé


Så här i skördetider är det inte alltid lätt att veta vad man ska göra av allt som mognar. Den här chiligelén är ett perfekt sätt att använda röd chili. Den heta och söta smaken är perfekt till vilt men smakar också gott på på ostbrickan.
Här är receptet:

1 kg röd paprika

ca 20 medelstarka röda chilifrukter

2 dl äppelcidervinäger

4 dl vatten

ca 500 gr. syltsocker

1. Ta bort de gröna stjälkarna från paprikan och chilin. Hacka dem grovt (du behöver inte kärna ur dem). Kör alltsammans i mixer så att det blir finhackat.

2. Lägg den röda mixen i en gryta och häll i vinägern och vattnet. Sjud i ca 1 timme.

3. När paprika/chilihacket har kokat i en timme är det dags att sila bort allt ”fruktkött”. Jag använde ett durkslag klätt med en kökshandduk men har du en saftsil funkar det säkert också bra, tänk bara på att chilismaken är svår att få bort så planerar du att göra saft i samma sil krävs säkert en ordentlig tvätt. Sila saften ner i en gryta, låt det gärna stå och droppa av en bra stund så du får ut så mycket vätska som möjligt.

4. Tillsätt 500 g syltsocker per 6 dl saft och låt koka tills gelén nått 105 grader, det tar ungefär 35 minuter. Rör om då och då. Under tiden är det bra att sätta in burkar på en plåt i ugnen för att sterilisera dem. När de stått i 200 grader i 5 minuter är det dags att ta ut hela plåten. Gör inte som jag och ta ut burkarna en och en och sätt på diskbänken, temperaturskillnaden gjorde att allihop sprack med lätt burkbrist som följd! Sätt även in ett tefat i frysen för kommande stelningstest.

5. Skumma gelén under tiden den kokar. När den nått 105 grader är det dags att kolla så att den stelnar. Ta upp en liten klick, lägg på det kalla tefatet och ställ tillbaka i frysen. Om den stelnar inom fem minuter är gelén klar!

Om inte koka en stund till och gör om kyltestet.

Häll upp på burkar och sätt på locket innan gelén svalnar!

/Anna


2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vilket intressant recept - härlig kombination! Jag gillar gelé och här hemma gillar vi också chili.

Är chilin du användar mildare eller hetare än jalapeno?

Trädgårdstomtarna sa...

Hej Jessika!
Fröna till chilin jag sådde kom från en chilifrukt jag köpte i mataffären. Det var en vanlig röd chili, ganska stark, troligen något hetare än jalapeño. Har du en väldigt stark chilisort gpr det säkert bra att minska antalet frukter du använder!
Anna