måndag 29 februari 2016
Månadsbild februari
Vi lägger ännu en månad till handlingarna, så här på självaste skottdagen. Sedan senaste månadsbilden har då sannerligen inte mycket hänt. Kalla nätter och dagar med temperaturer just över noll har inte lockat till någon vidare fart i rabatterna.
En utveckling, som dock är dold under den nedklippta clematisen intill husväggen, är att vintergäcken blommar sedan ett par veckor tillbaka. Den gör verkligen skäl för sitt namn, den lilla kämpen!
/Anna
fredag 26 februari 2016
Äng
För några veckor blev jag och Catarina med salighetssaker under en tur på stan. Mitt köp blev den rektangulära vasen Äng , som jag länge gått och suktat efter. Hittills har den mest varit ett hem för den obligatoriska fredagsbuketten med tulpaner, men jag misstänker att den kommer att göra sig minst lika bra med vitsippor i!
/Anna
torsdag 25 februari 2016
Mistelfrön
Nu har jag varit ute i den underbara vårsolen och idkat mistelfrösådd. Att få ut de små fröna ut frukterna var inga problem, men att få de oerhört klibbiga fröna att vilja lämna mina fingrar och stanna på rosenhagtornets gren var desto knepigare. Nu sitter de i alla fall där, på tre olika ställen. Om allt vill sig väl och koltrastarna inte hinner kalasa på dem innan de grott kanske jag får egna små mistlar om något år eller så!
/Anna
Etiketter:
Frösådd,
Hemma hos Anna,
Trädgård
Torgfynd och vårblommor
Från torget i Karlshamn fick i vanlig ordning ett helt gäng blommor följa med hem. Tänk om jag inte flugit, då skulle jag nog helt tömt kontot. Denna gång fick det bli vackra våririsat och dubbla snödroppar för en ynka tia styck och dessutom kungsängsliljor och en vacker julros, som ej kom med på denna bild.
I bagaget klämde jag också ner snödroppar och vintergäck från mormors trädgård. Nu längtar jag tills tjälen går ur jorden och nätterna blir mindre kalla. så att allt kan komma ner i rabatter och krukor!
/Anna
onsdag 24 februari 2016
Strandpromenaden i Karlshamn
Helgen tillbringade jag i Karlshamn, där det bjöds på skiftande väder. I söndags, när solen tittade fram, tog vi en promenad längs den fina strandslingan. Massor av folk var ute och gick. Det är härlig att se att denna runda verkligen lockar folk till promenader!
Ovanför Rosengården ligger Väggaskolan som Gunnar Asplund ritat i två etapper. Den röd byggnaden är den äldsta och uppfördes redan 1917, innan Asplund nådde ryktbarhet som arkitekt. 20 år senare ritade han den ljusa byggnaden i funkisstil.
Så här i februari gapar planteringarna tomma i Rosengården. Det är nu den vackra grundstommen med gatstenen, träden och planteringarnas geometriska former kommer som bäst till sin rätt.
Nere i Näsviken står Utvandrarmonumentet som en påminnelse om alla dem som inledde sin emigrant just här. Statyns Karl-Oskar blickar bestämt västerut, mot det nya landet, medan Kristina slänger en sista blick tillbaka mot hemlandet.
Det nya kallbadhuset gjorde verkligen skäl för sitt namn denna dag. En vattentemperatur på 3 grader lockade inte till bad!
/Anna
torsdag 18 februari 2016
torsdag 11 februari 2016
Ny liten pärla
T-baneplanet på Åhlens City har under de senaste månaderna renoverats och fixats till. Idag, när jag gick förbi, verkade det som om det var klart och inflyttat. Precis innanför dörrarna har en ljuvlig liten blomsterbutik, Bunches by Blomrum, slagit upp. Hade jag inte varit på väg att spana in skidtävlingarna nere vid slottet hade jag lätt slagit till på en bukett!
/Anna
tisdag 9 februari 2016
Italienska trädgårdar
Vad passar bättre en mörk tisdagskväll, än att drömma sig bort till sommarvarma Italien och de vackra trädgårdar som där går att finna.
På tisdagar sänder Kunskapskanalen just nu serien Italienska trädgårdar , i vilken trädgårdsgurun Monty Don reser runt och besöker odlare och diverse storslagna anläggningar.
I dagens program, det om södra Italien, blev jag mest lockad att besöka Ninfa, vars trädgård verkar helt underbar.
På tisdagar sänder Kunskapskanalen just nu serien Italienska trädgårdar , i vilken trädgårdsgurun Monty Don reser runt och besöker odlare och diverse storslagna anläggningar.
I dagens program, det om södra Italien, blev jag mest lockad att besöka Ninfa, vars trädgård verkar helt underbar.
/Anna
måndag 8 februari 2016
Ny favorit bland kvinnliga pionjärer.
I söndags besökte Catarina och jag utställningen Kvinnliga pionjärer, en del av Nationalmuseum Design på Kulturhuset. Utställningen belyser kvinnliga formgivare som var verksamma under 1900-talets första hälft, som Estrid Ericson, Anna Petrus, Tyra Lundgren och min nya favorit Sylvia Stave.
Utställningen pågår till den 14/2 och har fri entré. Skynda att beskåda!
Utställningen pågår till den 14/2 och har fri entré. Skynda att beskåda!
Sylvia Stave var verksam i Stockholm under 1930-talet bland annat som konstnärlig ledare hos C. G. Hallbergs Guldsmedsaktiebolag. Hon skapade föremål i tenn och silver inspirerade av Bauhaus-skolans formspråk. Under 30-talet deltog hon med föremål på flera internationella utställningar, men när hon 31 år gammal gifte sig med en fransk läkare lämnade slutade hon helt med sin formgivning. Synd på en sådan enastående talang!
Utställningslokalen med sina vackra föremål. En verklig fröjd att skåda!
Här syns en samling med av Sylvia Staves formgivning, silvertekannor av olika modeller. Min favorit är den räfflade i bakgrunden.
/Anna
söndag 7 februari 2016
Våriris
Våririsar är bland det vackraste jag vet. En liten kruka, köpt på Ulriksdals slottsträdgård, bor ni inne i köket och blommar vackert. Till våren planterar jag ut lökarna så att de kan komma igen och sprida glädje även nästa år.
måndag 1 februari 2016
Första fröerna i jorden
Det är likadant varje år. På hösten, när odlingssäsongen börjar närma sig sitt slut, är jag ganska less på allt vad trädgård heter och jag funderar på allvar på om jag kanske tappat intresset och bör hitta på något annat att syssla med när våren kommer. Men så, på en given signal när ljuset återvänder efter nyår, väcks trädgårdsandarna till liv igen.
Igår, när den milda dagen inbjöd till jacklöst utefix och talgoxarna tutade i träden, tog jag tag i de första frösådderna för året. Kronärtskocka, jätteverbena och pipört fick bli först ut. Nu gäller det bara att jag besinnar mig en smula så att inte platsen på fönsterbrädorna tar slut när de små liven så småning om behöver skolas om.
/Anna
Etiketter:
Frösådd,
Hemma hos Anna,
Trädgård
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)