torsdag 21 juli 2011

Snowdonia




De flesta som turistar i Wales hamnar förr eller senare i Snowdonia National Park, en bergig och vacker del av nordvästra delen av landet. Här möts höga berg och hav och naturen är mycket vacker. Till skillnad från de flesta svenska nationalparker går många natursköna vägar genom området vilket har lett till mängder av besökare.
Den högsta bergstoppen i Wales, Mount Snowdon ligger här. Mängder av vandrare, klättrare och andra söker sig hit för att på olika sätt ta sig upp på berget. För över hundra år sedan byggdes en järnväg som med ångloks hjälp tar folk upp på toppen. Det finns även flera olika leder upp dit. Jag har gått upp för berget en gång tidigare, för ca tio år sedan, och då var det ganska öde på stigarna. Nu var det verkligen full rulle. Nära toppen, där flera leder gick ihop var det riktigt trångt på sina ställen och även lite längre ner var det gott om folk i rörelse.
Mest imponerade blev vi av deltagarna i Snowdon Push, ett välgörenhets lopp där rullstorsburna personer drogs upp och ner för berget av lag bestående av ca femton personer - grymt imponerande att se då lutningen är kraftig längs hela vandringsleden.
/Anna

Inga kommentarer: