torsdag 22 oktober 2009

Kvällsaktivitet

Vi har allt sedan vår kurs förra året insett att vi borde utveckla vår kunskap om filmen som berättarteknik och ikväll startade vi vårt nya projekt nämligen filmanalys.
Med hjälp av boken Filmskolan av Johan Holmberg har vi tittat på och försökt göra en dramaturgisk analys av filmerna Becoming Jane och Once.

Filmen Becoming Jane handlar om författarinnan Jane Austens liv. Då vi redan i somras besökte hennes hem under vår englandsresa hade vi goda förkunskaper kring historien som är en faktionsberättelse. Vi kunde konstatera att filmen är uppbyggd enligt den städse filmdramaturgin med alla de tre akterna tydligt definierade enligt tidsplan. Vi identifierade anslag, konfliktupptrappning, lösning och avtoning samt diskuterade kostymens, rekvisitans, miljöernas och kameravinklarnas betydelse för filmen.

Efter fikapaus och guacamoletillredning var det dags för filmen Once, en film som utspelar sig i det nutida Irland. Filmen bärs fram av den musik de båda huvudkaraktärerna framför. Stundom kände vi att musiken tog lite väl mycket utrymme men filmen var trots det sevärd. Även här studerade vi dramaturgin som inte alls var lika tydlig förutom anslaget som vi genast kunde urskilja. Vi har läst i Filmskolan att filmers budskap ofta kan sammanfattas med hjälp av ordspråk. Once vill vi sammanfatta i två ordspråk, då vi upplever att filmen har två huvudteman nämligen Bekymmer är pinnar på den stege som leder till himlen och Även olycklig kärlek är en lycka.

Denna härliga låt från filmens soundtrack har fastnat i våra hjärnor:


/Catarina & Anna, de pretentiösa filmnördarna

Inga kommentarer: