lördag 1 augusti 2009

Sommarhuset igen...

Nu har vi varit i Roslagen några dagar igen och arbetat på sommarhuset. Vi har målat vita detaljer t ex under taknocken. Att balansera på stege högt i skyn är lite läskigt i början, men man vänjer sig!
Takfotsbrädor, knutbrädor och plankor till fönsterfoder köpte vi hemma och grundmålade i carporten, eftersom torktiden på oljefärgen är lång och skurarna skvätte lite om vart annat.
Men sedan skulle alla brädor förstås sågas till och mätas in, samt målas en gång till! Innan foderna kunde spikas upp körde vi skum i springorna mellan fönsterkarmarna och väggarna, lät det svälla och torka samt skar bort överflödigt skum.

Se så fint det blev när alla foder och knutbrädor kom upp!
Nästa utmaning blev att lägga plåttak. Till att börja med skulle tvärläkten upp. Själva plåtarna var ganska tunga och "åbäkiga"att jobba med och dessutom hamnade man i svåra balanslägen uppe på taket. Vi konstruerade mallar för att kunna träffa läkten då vi skruvade fast plåtskivorna och en liten millimeter snett från början, det blir massor i slutändan! Att klippa i plåt var inte heller världens enklaste, speciellt inte där plåten var ojämn.

Idag, lördag hade vi planerat att lägga den sista taksidan klar (tre sidor är så gott som klara), men regnet strilade och då är det inte kul att halka omkring på ett tak.
Målet är att vi ska bli klara utvändigt innan vintern kommer och då återstår sista sidan med takplåten, vindskivor, stuprännor och tillhörande plankor att fästa dem i. Än så länge finns det ju en hel del helger kvar till dess....
//Catarina

Inga kommentarer: