fredag 29 juni 2012

Pionnörderi

Jag är den första att erkänna att jag är en smula nördig, men vad gör man inte när regnet hotar förstöra den efterlängtade pionblomningen efter bara två dagar?
Några fryspåsar över de ömtåliga blommorna har tidigare år visar sig effektivt. Jag håller tummarna att arrangemanget klarar av jätteregnet som väntas under natten och morgondagen!
/Anna, som börjar bli en smula trött på eländesvädret

Kvällssol


Kvällssolen har vi på entrésidan. Där finns en trevlig uteplats, som omringas av en plantering i gråblått och svagt rosa. I år har vi mest grillat här, innan middagen inomhus. När kommer det riktiga högtrycket mån tro?
/Catarina


torsdag 28 juni 2012

Nelly Moser


Clematis Nelly Moser i sitt esse. Snart slår hundratals rosknoppar av sorten Rosa Helena ut bland Nellys maffiga kronblad.

När jag tittar tillbaka på bilder från två-tre år sedan, inser jag raskt en sak - himmel, vad det har växt i min trädgård!
/Catarina

onsdag 27 juni 2012

Fågelvimpel


Regniga dagar innebär tid för pyssel. Att sy är en trevlig sysselsättning och jag har länge tänkt att jag ska sy vimplar att sätta upp i köksträdgården. Det är ju stängt för rådjuren, men det finns fortfarande hot t ex uppifrån. Koltrastar är vackra och sjunger fantastiskt, men jag uppskattar om de letar mat någon annanstans än i min köksträdgård.


Gamla resttyger finns det gott om i min röda byrå. Jag slaktade också en bortrensad gardin och hittade både rött och vitt bomullsband. Det röda räckte inte riktigt till, så det fick bli det vita. Lite guidning i själva syprocessen hittade jag här.


Blackbirds, where are you? Fritt flygande högt uppe i skyn, hoppas jag. I köksträdgården svajar nu trekanter på rad och kanske att de kan skrämma iväg en liten fågel eller två.
/Catarina

tisdag 26 juni 2012

OS i Stockholm 1912


Snart är det OS igen. Jag är ju som bekant ganska besatt av denna tävling. Gillar också idrottshistoria. Idag var jag i vestibulen på konserthuset och kikade på fotoutställningen OS 1912 , ackompanjerad av en blås- och baskvartett, som spelade i entrén. Konserthuset bjuder på mycket! Här skulle jag vilja hänga mera!


Vilka vackra pressbilder! Här en tennisspelande dam. Lägg märke till de tidstypiska sportkläderna: långklänning, hatt och "mjuka bomullsskor"(vilket man kunde läsa i informationstexten bredvid).


Simning är ju en ädel sport med lång och fin historia. En exposé över tävlingsbaddräktens utformning skulle lätt kunna konstatera att vi nu åter igen är nära modet för ett sekel sedan. Det har dock hänt en hel del med material och annat inom sporten, såsom utveckling av simsätt, regler och tävlingsarenor.


Tjusiga funktionärsherrar! Tänk om funktionärer idag vore så här stiliga. Inmarsch i likadana t-shirts är mer dagens melodi. Här kan vi lära av historien, tycker jag.


Marathonbilder. Lägg märke till sjaletterna löparna har på huvudet. OS 1912 kallas för solskensolympiaden. Det var varmt och flertalet marathonlöpare kom inte i mål, då vätskekontrollerna var få. En riktig kontrast till årets mara, som var blöt och kall.


Gamla löpsedlar från min morgontidning. Jag kan inte låta bli att reagera över typsnittet i tidningens huvud. Det är samma som idag!

Nu längtar jag till invigningen av de 30:e moderna olympiska sommarspelen i London. Det är tredje gången London står som OS-värd. Första gången var redan 1908, den andra strax efter andra världskrigets slut 1948 och om en månad är det alltså dags igen. Jag kan bara fråga mig själv - varför har jag inte köpt några biljetter?
/Catarina

måndag 25 juni 2012

Nyklippt

Juni, anno 2012, är regntungt så in i mannaminne. Igår sken solen en stund på eftermiddagen och då passade jag på att börja med häckklippningen. Jag hann med buxbomshäckarna på baksidan och ligustern på framsidan.
Den sistnämnda har länge varit gles och växt dåligt i många år. Nu känns det dock som om den har fått en liten sprutt. Ojämn är den fortfarande och jag har försökt jämna till en linje, så att de plantor som ligger efter ska kunna komma ikapp.
Nåja, inte så dumt. Mot gatan börjar det att se prydligare ut, även om häcken har en liten svacka där det japanska körsbäret står.

Nu har jag den åbäkiga och starkväxande häckoxbären kvar. Jag har faktiskt börjat, men idag har skyfallen avlöst varandra och det är inget bra häckklipparväder. Sedan har grannen lovat att hjälpa till också och då går det betydligt snabbare!

I morgon ska regnet åter strila. Då ska jag satsa på stadsaktiviteter!
/Catarina

söndag 24 juni 2012

Midsommar


Traditionsenlig midsommar på Sånga. Vi, familjen K, tillsammans med fyra andra härliga familjer. Tio barn och tio vuxna. Alla sommarfina och på gott humör. Soligt väder bättrade på det hela en smula till. Vattenlekar är alltid kul, trots 14-gradig temperatur. Smarrig buffémat smakade förstås utmärkt. Dans runt midsommarstången och favorit hos barnen är Björnen sover. Fyr-kamp med stort fokus på boll- och pricksäkerhet. Jordgubbar och hallontårta. Grillning till kvällen och fantastiskt trevligt umgänge. Vi hoppas vi får komma även nästa år!
/Catarina

Midsommarljus


Det är något alldeles magiskt med de ljusa junikvällarna. I den vita rabatten verkar prästkragarna, vitpyttorna och randgräset nästan vara självlysande.

/Anna

lördag 23 juni 2012

Hortentiarabatten

Ända sedan förra sommarens resa till Wales, där hortentiabuskarna frodades, har jag velat plantera några buskar i min egen trädgård. Den fula remsan, mellan det ena grönsakslandet och grannens staket borde vara en bra plats av flera skäl. Dels ligger den i skugga den största delen av dagen och jorden är tung och fukthållande, dels är det en del av trädgården som är klart eftersatt vad gäller gräsklippning och allmän omvårdnad. Sommarvattenledningen går in här och jorden är full av stenar och pinnar som fastnar i gräsklipparen.


En hel dags grävande, nio skotkärror gräs och lera ner till komposten, x antal svordomar över envisa rötter, en massa täckbark och fem hortensior senare ser platsen lite annorlunda ut. Just nu ser buskarna ganska pyttiga ut, men flera av dem verkar skjuta skott redan i år, så förhoppningsvis pluffar de till sig redan till nästa sommar. I slänten upp mot staketet i bakgrunden ska vi göra ett trädäck. Under lönnen är det skugga mest hela dagen och planen är att ha en hammock där.

/Anna

torsdag 21 juni 2012

Växtkraft


Tomater och gurkor växer så att det knakar. Snart är det dags att gödselvattna. Fortfarande står flertalet växter kvar i växthuset, i väntan på utplantering. Idag har några jätteverbenor kommit i jorden, men annars ligger jag långt efter i trädgårdsarbetet.

Salladen smakar utmärkt i allafall och sockerärtorna är på gång. I veckan har jag satsat på innestädning och att åter se botten i tvättkorgen. Nog så tillfredställande. Jag klurar också på hur vår uteplats på balkongen kan förändras. Varför sitter vi aldrig där? Varför känns det inte lockande och mysigt? En soffa och sköna stolar, kanske lite av en loungekänsla, vore nog något. Eventuellt har jag fått en idé, som kanske kan förverkligas nästa vecka.

Annars innebär en semesterstart också en känsla av att ha blivit nedslagen av något, sådär totalt knockad. Tröttheten sköljer över och man behöver några dagar att landa i ledigheten. Att få lite ursprungsenergi igen, för att orka göra allt det där man egentligen vill. Att komma igen genom att inte göra någonting alls. Eller varför inte genom att långsamt bläddra i morgontidningen och förstrött läsa någon rad här och där. Kanske ta en spontanfika med grannen eller att faktiskt hinna komma tidigare till killarnas fotbollsskola, för att de så gärna vill att jag ska se dem in action.

Of course, absolut, självklart. Nästa vecka hoppas jag att jag har mer driv. Lite mer kraft att göra trevliga saker här hemma.
Glad midsommar!
Catarina

måndag 18 juni 2012

Eftersatt


Trädgården är eftersatt. Det hindrar dock inte blomsterprakten. Ett fång blomster idag; bondpion, midsommarblomster, näva, schersmin, paradisblomster, nepeta, blåklint, clematis, silverax och daggkåpa.

Jag borde rensa upp, klippa, luka, binda upp, så och vattna. Väntar istället på varmare sommarväder. Hoppas. I morgon kanske?
/Catarina

söndag 17 juni 2012

Everything will be alright in the end


Ute öser regnet ner och det finns alltid en smitväg från hushållsarbetet. I kväll ska vi, AK, JK and CK åter resa österut till det färgstarka Indien. På bioduken alltså. Hotel Marigold eller kanske att hotellets namn var The White Klove?

Vi har fantastiska och nästan overkliga minnen från vår skolutbytesresa till New Dehli förra våren. Ibland förundras vi över att vi faktiskt kom helskinnade hem, men som sagt:

Everything will be alright in the end.......

/CK

söndag 10 juni 2012

Sparris


På mässan i våras köpte jag tre sparrisplantor. De kom ner i jorden i början av maj och sedan dess har spensliga små utskott strävat uppåt. När de började växa kupade jag en del, men efter några veckor lät jag plantorna växa fritt. Alla tre har överlevt, men de är spinkiga rackare allihop. Jag vet, det är ett tioårsprojekt och jag får glädjas över att de har klarat denna kalla vår och inte gett upp innan projektet ens har börjat.
/Catarina

torsdag 7 juni 2012

Kvällsplantering


Eftersom gurkplantorna strök med för några veckor sedan, har jag idag fixat tre nya. Sedan kunde jag inte motstå att även inhandla tre plantor jättevädd. Högresta, ljust gula hoppas jag att de ska påminna om England. Funderar på att plantera dem mot det mörkröda planket. Där växer nu malvor, som tyvärr hela tiden blir uppätna av de fyrbenta marodörerna som härjar i trädgården nattetid.

Vitpyttor och den underbaraste vallmon Drama Queen fick åka med hem från Anna. De hittade sitt nya hem i den runda planteringen bredvid växthuset.


Daggkåpehäcken har halvdött och vad hände med alliumbollarna? Vid ena kanten är det nästan som visionen, men mot hörnan är det glest av båda sorterna. Bästa Anna grävde upp några daggkåpor i sin trädgård som jag fick, så nu i afton har jag även petat ner dem.
D hjälpte till att vattna, så nu är det bara att vänta och se.
/Catarina

onsdag 6 juni 2012

Ryggskottsträff


Så här en ledig nationaldag passar jag på att visa några bilder från den senaste Ryggskottsträffen för några veckor sedan. A:s uppfart kantades av snårig kirs och området var alldeles för hopplöst för att orka ta tag i själv. Vattenslangen låg ute och rann för att luckra upp jorden och sedan var det bara att kavla upp ärmarna och hugga i. Vi grävde bort kirs och rensade rötter, stoppade ner allt i svarta sopsäckar för bortforsling till återvinningscentralen. När grävjobbet var klart bredde vi ut en tjock markduk och sedan öste vi på med barkmull.


Voilá! En betydligt mer prydlig och välkomnande uppfart. Helt plötsligt kom den fina lyktan fram, den såg man inte förut ibland allt ogräs. Nu håller vi alla tummar vi kan för att uppfarten förblir som ovan och att inte kirsen tar över igen.

Egentligen skulle Ryggskotten haft arbetsträff hos Anna i lördags, men vädergudarna ville annat. Din hortensiahäck, Anna, hoppas jag blir verklig ändå. Tänk, så snyggt det vore!

/Catarina

tisdag 5 juni 2012

Tillbakablick


Så trodde man att sommaren hade kommit! Varmt som tusan ute och härligt ljus inne. Att njuta av årstiden är dock något man inte hinner med. Galet mycket på jobbet (känns som om det är en repris...). Maj månad, som vanligt med alla möjliga avslutningar och sammankomster och till det hundratals timmar med bedömningar och skriftliga kommentarer i otalet omdömen. Vad hände med vårt huvuduppdrag, det som handlar om undervisning?


Snart var dock sommaren som bortblåst och ja, då kändes det bättre att jobba över. Kallaste starten i juni på många år och ett evigt strilande och störtande regn. En snabb vända på stan trodde jag skulle muntra upp, men filmen Wuthering Heights lättade inte direkt upp stämningen. Nog för att jag är en inbiten nörd i genren, men hur deppigt kan det bli?
En god olivolja är dock aldrig fel, speciellt inte en i en vacker plåtburk med en koltrast på.


På nätterna smyger rådjuren omkring och mumsar diverse godsaker i trädgården. Kärleksörten är baräten och det är nog bara att gräva upp den, för vem vill odla saker som bara blir förstörda? Dessutom har kylan tagit kål på gurkplantorna i växthuset och i landet slokar sockerärtorna efter dagar av skyfall och blåst. Hallå! Sommaren, vart tog du vägen?


Ute hänger tvätten kvar och nej, den har inte torkat idag heller....

Ett regnigt dygn på cykel, vandring och övernattning i tält kan dock få en att inse att man ska vara tacksam över det man har. Tänk vad skönt att få duscha varmt, njuta av en god natts sömn i en mjuk och skön säng och inte behöva vara blöt och frysa vid frukosten. Nej, nu kan det bara bli bättre. Solen, sommarlovet och semestern - snart, snart...håll ut!

/Catarina