söndag 29 april 2012

Dagens



  • Doftolvonblommor på gång. I år kan jag räkna till åtta stycken! Då har den repat sig!
  • Cleamtis Alpina knoppas. Väntar på de blåa klockorna.
  • Friska, blanka och alldeles vårnya blad på honungsrosen.
  • På mässan köpte jag tre sparrisplantor. Idag har de omsorgsfullt kommit i jorden. Ja, jag vet -det är ett tioårsprojekt. Minst.
  • Lurade rabarber på väg upp. Så späda och ursprungsrosa.
  • Körsbärsträdet knoppas. Min absoluta vårfavorit.
  • Vitsippor från Rasta tittar fram. Hittade även en liten vitsippsgrupp bakom växthuset. Kanske att de trivs och sprider sig?
  • Maffiga knoppar av bondpion. Snart i mörkt röda knytnävsstora blomställningar.

Har sått i grönsaksträdgården idag. Massor. Krattat slänten. Skolat plantor i växthuset. Rensat fröogräs i den gröna mattan. Och njutit. Så härligt ute idag!

/Catarina

lördag 28 april 2012

Städdag


Idag har det varit städdag i vårt område. Vi har klippt sly, krattat och rensat ogräs. Gemensam fika och korvgrillning är också alltid trevligt, speciellt med sådana supergrannar som vi har.

Sedan eldade vi ris i tunnan och grävde om komposten. Ett ganska tungt arbete och lite inpyrd, det är nästan ofrånkomligt att bli. Det blåste en del och då får man ta det piano, även om man eldar i tunna. Elden flammar och det kan gå väldigt snabbt att något mer fjuttar på, om man inte är beredd.

Rosenbusken på framsidan fick sig därefter ett rejält klipp. De senaste dagarna har det hänt mycket i naturen. Björkarna har på ett kick fått musöron och då är det ju dags. Rosenklippardags. Min Prarie Dawn blommade fint förra året, men sedan blev den jätteskräpig och mycket kal nertill. Dessutom tycktes den vara drabbad av någon slags elak rosrost. Nu är busken ingen buske längre, men jag hoppas att den skjuter nya skott framöver och växer upp igen, till en betydligt mer tät och fin buske jämfört med innan.

Det har varit en varm och härlig vårdag och vi har varit ute precis hela dagen. Hoppas att långhelgen bjuder på fler dagar av samma sort!

/Catarina

söndag 22 april 2012

Grönt!


Trenden är grön! Överallt kan man läsa att allt fler odlar. I morgontidningen finns bilagor, på nätet artiklar med tips och i TV och böcker lockar trendiga trädgårdsmästare med förföriska bilder och växter. Många verkar också ha upptäckt tjusningen med att odla sin trädgård och sedan äta upp den. Däribland jag själv. Förra säsongen var den första jag verkligen hade en ordentlig köksträdgård och den betalade sig många gånger om. Både i fägring och smak. Det är ju en ynnest att plocka färska primörer och sedan njuta av de aromrika grönsakerna.

Inför denna säsong finns förstås stora planer. Det som inte fungerade förra året tas bort, jag prövar nytt och utökar grödor som lyckades bra. På våren brukar jag ha svårt att hejda mig, då trädgårdshandeln utkommer med pinfärska odlingsböcker, men denna säsong har jag bara köpt en bok:

Grönt! av Karin Eliasson.

Den handlar just om den där tjusningen med grönsaker. Hon odlar främst i en trädgård i Spanien, men man får även följa med till svenska trädgårdar och lotter. Det är en bok i Alys Fowlers anda och då faller den ju mig på läppen. Lästips alltså, för den som står med grönsaksdrömmar!

/Catarina

lördag 21 april 2012

Gödning


Äntligen har mina jätteverbena frön grott. I ärlighetens namn hade jag gett upp hoppet, men glassburken med frön fick stå kvar på fönsterbrädet. Tur var nog det, för vad är det inte som tittar upp i lådan? Några späda små skott minsann! Snart är det dags för skolning.


Idag har jag handlat ytterligare jord och gödsel. Denna gången satsade jag på kodynga. Det är ju en väldigt bra jordförbättrare. I planteringen på framsidan hann jag med att klippa perenner och gödsla. Sedan planterade jag en magnolia jag fick av Anna häromdagen. Nu hoppas jag att den tar sig. Om blomningen dyker upp nästa år, är jag mer än nöjd. Magnolior är ju skönheter av det stora slaget. Tusen tack, du schyssta kollega!

Mer än en timme, hann jag inte ägna åt trädgården idag, då det var fotbollsmatch på bortaplan, handling och tvätt på måste-schemat. I morgon roddar F med aktiviteter, så då kanske jag hinner lite mer. Om nu vädret behagar...
/Catarina

söndag 15 april 2012

Pionfrossa

Idag var jag med Ryggskotten på mässan; Nordiska trädgårdar. Det var kul och inspirerande. Inte så många inspirationsträdgårdar dock, men desto mer sällskap och köptillfällen. Jag gjorde värsta pionfyndet! Köpte åtta plantor för 200kr! När jag kom hem, var jag förstås tvungen att snabbt plantera knölarna i lite jord. Nu kan jag riktigt visualisera min pionhäck!

En mässa väcker idéer och tankar. En het idé just nu, är att börja samla till en aurikelteater. Vilka skönheter! Dessutom lockas jag av den uppställda ordningen i en trappstegsvisning. Tål att funderas på, eller hur Anna?
/Catarina

lördag 14 april 2012

Sträckläser

Det snöar igen. Dessutom går strömmen och denna gång gäller det inte bara vårt hus, utan hela området. I nästan två timmar är vi utan. Vad gör man då när man är van vid aktiviteter som är elberoende? Jo, tänder en brasa och läser vidare i boken, Niceville, som jag började med för några dagar sedan.

Sträckläser denna fascinerande historia om tre starka kvinnor i amerikanska södern på 60-talet. Att våga bryta mönster. Att våga trotsa societeten. Att stå upp för rättvisan och de mänskliga rättigheterna. Jag är som klistrad vid sidorna och bläddrar på i rask takt. Som tur är har jag några sidor kvar, av denna fantastiska läsupplevelse. Så är det alltid med en bra bok, man vill liksom inte att den ska ta slut någon gång. Men när den väl gör det, vet jag vad jag ska göra - se den filmatiserade varianten förstås!



/Catarina

torsdag 12 april 2012

Vårskötsel

Igår blåste det kallt och regnade. Trädgården fick inte så mycket som en minut. De skolade tomat- och gurkplantorna fann sig tillrätta i nya krukor inomhus.
Idag har jag varit nästan hela dagen i trädgården. På förmiddagen var det mulet och disigt, men inte kallt så jag stretade på. Det finns ju miljarder saker jag vill göra nu! Klippt perenner i planteringen mot planket hann jag med, städa i växthuset och gräva och flytta alla hysteriska koreanska anisisoper, som fullkomligt tagit över rondellplanteringen. Nu tänker jag mig en högrest häck av stekellockare i en odlingslåda vid lilla trädäcket. Det blir också en skön avskiljare mot grannen. I rondellen planterade jag bland annat skott från malva och martorn, som jag har haft i en låda i mitt omöjliga kaoshörn....
En tallrik fil med flingor och frukt utomhus, i lilla pergolan. Utan att frysa! En perfekt lunch för en, som inte kan slita sig från trädgården.
Ja, kaoshörnet var det, ja. Jag har funderat. Många gånger ska tilläggas, men det blir aldrig riktigt bra och jag vet varför. Som en hård kompakt massa har de gaddat ihop sig, myntans rötter. De finns överallt och kväver restan. Halva dagen ägnade jag mig åt att försöka utrota dessa. Troligtvis har jag inte lyckats, men ändå. Det måste bli bättre! Systematiskt har jag grävt och plockat ur alla rotstumpar, lagt i svarta plastsäckar som sedan ska förvisas till återvinningscentralen.
En planteringslåda plockade jag bort, för jag har andra planer nu. Detta är ju min örtagård och även om den just nu inte gör skäl för namnet, så finns det kanske potential trots allt.
Ser ni? Visst är det ett silverpäron? Just nu bara en röd pinne, men den ska förvandlas till min pärondröm. Jag har sökt i Zetas register och hittat min sort. I vår får det helt enkelt bli ett trevligt besök dit. I lådan ska jag fylla på med ytterligare jord(hur jag än bär mig åt måste jag alltid köpa mer jord och det trots att jag återanvänder ganska mycket från komposten) och tokplantera olika luktärtssorter. De kan sedan få välla upp mot yttersidan av köksträdgårdens nät. Vore inte det luvlä?
Det är många planer nu. Jag hoppas jag hinner förverkliga hälften.
/Catarina

måndag 9 april 2012

Köksträdgården

I påskriset har vita körsbärsblommor slagit ut. Det är skirt och vackert!
I köksträdgården har jag börjat vårbruket, trots kyla och blåst. Rensat gamla stjälkar och fröställningar samt grävt om jorden. Vintersallaten som fortfarande är grön hade jag inte mage att ta bort, men den lär väl ryka snart, om den inte går att mumsa i sig.

Inspirerad av Alys, en av mina trädgårdsförebilder, hoppas jag på varmare väder i veckan, så att jag kan njuta av att vara ute i trädgården.
/Catarina

söndag 8 april 2012

Påskafton

Traditionsenlig påsk i Roslagen. Soligt väder, men kyliga vindar. Vackert. Blåsippor niger i skogsbrynet och med värmeelement på, sover vi gott i kojan. Inte ett fiskhugg, trots en del tappra försök. Knytis på buffébordet, ger väldigt mätta magar och trevligt sällskap är lika med en mysig påskhelg.
/Catarina

fredag 6 april 2012

Långfredag

Sovmorgon är berättigat, när vädret är vinterlikt en långfredagsmorgon. Påskriset har slagit ut, men det är precis så mycket vår vi får just nu. F och jag har löptränat tillsammans och det var riktigt trevligt. Sedan har vi handlat och städat. Vad snabbt och smidigt allting går när man hjälps åt! En riktigt lugn och skön långfredag. Till kvällen är lammsteken på gång och när D kommer hem från fotbollsträningen ska vi bara njuta av en familjekväll hemma.
/Catarina

måndag 2 april 2012

Brasa

Idag snöar det igen. Då tullar vi på vedförrådet och tänder en värmande brasa.
/Catarina

söndag 1 april 2012

Vårlyrik

Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?

Jag har sett de torra fröna
gro till slut.
Jag har sett det ljusa gröna
vecklas ut.
(Karin Boye, Ja visst gör det ont och Jag vill möta...)

Syrén, doftolvon och snödroppe. Alla på G hemma i trädgården. April är här och snart exploderar det ljusa gröna. Fastän det är så svårt att tro.
/C