fredag 30 december 2011

Mot ljusare tider


Sedan en dryg vecka tillbaka går vi mot ljusare tider. Härligt!
Även om det, så klart, kommer en köldknäpp när som, det är ju trots allt bara december så har vintern så här långt varit helt i min smak. I gräsmattan blommar ljuvliga violer, kronärtskockorna är fortfarande gröna i trädgårdslandet och på juldagspromenaden hittade vi en hel hop kantareller.
Eftermiddagssolen i vardagsrummet är också den ett glädjeämne, i alla fall tills blicken vänds mot fönsterna, där den senaste veckans storm lämnat kvar en hel del smuts som skoningslöst avslöjas i ljuset!
Tazetter är verkligen fantastiska blommor. De doftar härligt, juligt och deras ljusgula blommor är alldeles underbara, speciellt på nära håll!

/Anna

Hemmapyssel

Mycket häng är det i killarnas soffa på övervåningen. Här spelas mest Harry Potter- och Tintinspel. Nu har några tavlor kommit på plats också. En karta över stora barriärrevet minner om Australienresan för femton år sedan, Josef Franks Manhattanmönster lockar till nya resor och tavlan med hjärtat i det groende fröet, är en gåva då jag gick i väntans tider. L och D bidrar också med varsitt alster och jag gillar det naiva uttrycket.

Hur mycket kan en gran barra egentligen? Svaret är enkelt: hur mycket som helst. Adjö du barriga, numera förpassad till trädgårdskomposten.

Idag tittar vi på Tour de Ski och handlar det sista inför nyårspartajet i morgon. Glim och glam, det nya året stundar!

/Catarina

onsdag 28 december 2011

Mellandag

Idag har vi varit på mellandagsrea, killarna och jag. Det gick över förväntan, då båda fått julklappspengar att själva handla för. En lång vända i leksaksaffären kanske inte hör till favoriterna, men någon mån av rättvisa underlättar. Varsin radiostyrd bil paketerades upp när vi kom hem och hela eftermiddagen har det surrat runt två snabba i vardagsrummet.

Själv fyndade jag två saker; en ny kavaj för ett spottstyver, vilken får hänga i garderoben fram till i vår och en härlig kudde, med Lisa Bengtssons fina taxtryck. En mysig fika blev det också på Waynes coffee.

På eftermiddagen klämde jag de två sista episoderna ur Forsytesagan. I love this story! En släktsaga om tre generationer från sent 1800-tal fram till mitt favoritsekel 20-talet. Fylld av lycklig och olycklig kärlek, engelsk miljö och härliga kostymer. Jag vill se mer!

Lagom till middagen kändes julmaten något uttjatad och jag satsade istället på italienskt. Nybakad foccacia, färsk pasta och pesto smakade gott.

Syster ysters amaryllislökar är överösta med röda klockor, julgardinerna är nerplockade och i morgon tror jag att granen har gjort sitt. Juldagarna är absolut inte över, men kan ju ersättas av lite nyårsglam snart.

/Catarina

måndag 26 december 2011

Klappar


Två klappar till nya köket.

En virkad finkudde i härliga färger. Den ska så småningom få bo i kökssoffan. Själva soffan behöver dock en liten uppfräschning först, såsom målning på avskavda delar och nytt dyntyg.

Ny peppar- och saltkvarn av franska märket Peugeot. Enligt F är själva malnings-processen noggrann som attan. Dessa kvarnar kan man ställa in grovkornigheten på. Ska det vara, så ska det!

Snart börjar det också bli dags att rensa och städa ur köket. Om mindre än en månad, börjar den stora renoveringen och innan lovet är över, bör vi ha packat ihop merparten. I mellandagarna ska vi dock vila, för till nyår blir det party och det fungerar ju inte alls, om porslinet står i lådor i vardagsrummet...

/Catarina

söndag 25 december 2011

Paisley

Idag är det jullunch hos bästa syrran. Solen tittar fram bakom tallen och de otvättade fönsterna visar varenda liten fläck. Min förkärlek till paisleymönstrat syns tydligt i dagens outfit. Klänning? Nja, mer långtunika kanske.

Granen barrar som tusan och ute är det på tok för varmt. Frånvaron av snön gynnar bara en sak: tillfällen till löpträning. I morgon ska jag ta chansen!

/Catarina

fredag 23 december 2011

Dan före dopparedan

Idag har vi donat i köket. Pepparkakshuset har fått kristyr och godis. Från början var kristyren fin och tunn, men så brast struten och massor med vit kristyr for ut över taket. D var snabb att fästa x antal nonstop i den vita sörjan och vips hade Hans och Greta fått ytterligare en stuga att hälsa på.

Farmor Iriinas sellerisallad är skuren och ihopfixad, skinkan griljerad, julbrödet bakat och sillen inlagd enligt Ernst recept. Igår paketerade vi in de sista paketen, några av dem har fått plats under granen, medan andra fortfarande är gömda i garderoben.

Granen luktar så där julgott, men barrar redan en hel del. Dromedarkulan inköpt i New Dehli, pryder sin plats bland granbarren och julkorten hänger på första parkett i hallen. Tyvärr har vi själva inte skickat några julkort i år. Det får bli varma digitala hälsningar, även om det uppskattas att vanliga, gamla julhälsningar fortfarande dimper ner i pappersformat i brevlådan.

Dan för dan smygsmakar vi skinkan och delar på en god flaska vin. Jag målar naglarna i svagt lila, för pasteller lär ju komma starkt nästa år. Barnen väntar på den stora dagen i morgon, fastän julfriden redan har infunnit sig här hemma. Nu återstår bara att säga: God jul!

/Catarina

torsdag 22 december 2011

Glöggkväll

Första dagen på det efterlängtade jullovet. Jag har julhandlat, städat och bakat julgodis med killarna. Efter D:s träning blev det glöggmys framför TV:n.
I morgon är det dan före dan. Då måste vi rodda med julmaten.
/Catarina

måndag 19 december 2011

Snart jul i stugan


I år har det varit segt för julkänslan att infinna sig. Sent om sider bestämde vi oss igår för att det skulle bli en gran i vardagsrummet även denna jul och i fönsterna har nu julblommorna börjat slå ut.
Det blir nog jul i år också!
/Anna

söndag 18 december 2011

Grann gran

Nu står granen så grann i stugan. I fredags valde killarna med stor omsorg ut en gran, som vi sedan transporterade hem och klädde festfin lagom till fredagsmyset. I år är det lite si och så med alla traditioner. Granutsmyckningen till exempel, är något slags virrvarr av det killarna ville att vi skulle hänga upp. Jag är glad att några av mina ryska dockor kom upp i alla fall. L gillade mest polkastängerna och D ville absolut hänga upp så många röda glaskulor som fick plats.
Julen är ju barnens högtid, så varför inte? Jag njuter mest av den härliga grandoften. Den ger verkligen en försmak av den efterlängtade långhelgen.
/Catarina

söndag 11 december 2011

Ljus och mörker

Tredje advent. Snön lyser med sin frånvaro och mörkret kommer snabbt på eftermiddagen. Efter en hård vecka med diverse magsjukeomgångar och olycksfall, kan det bara bli bättre.
Lite mindre än två veckor kvar till jul. Nu gäller det att jobba på!
/Catarina

lördag 10 december 2011

Spis


Nu har den kommit. Kanske den snyggaste spisen just nu. Vår nya från Smeg. Än så länge kvar i skyddsplast, stående på papp i vardagsrummet. Där lär den få stå och både fira både jul och nyår, i väntan på köksrenoveringen i slutet av januari.

Kolla in de läckra vreden! F är lycklig och planerar många, långa middagssejourer i det blivande köket. Jag lär hänga där en hel del också, tror jag minsann. Oj, vad vi längtar!

/Catarina

söndag 4 december 2011

Ny soffa

Killarnas Tv-hörna har länge haft denna soffa. De har visserligen fått plats i den båda två, men så fort några kompisar kommit över, har det varit fullt. För några veckor sedan sålde vi soffan och i veckan som var, blev den hämtad.

Vi lånade släp och tog en tur till IKEA i lördags efter D:s hockeymatch. Soffan Karlstad, 3-sits med schäslong i tyget Isunda, fick följa med hem. Dessutom passade vi på att köpa en ny matta. L önskade en lurvig variant, så denna gråa Mosjö fick det bli.

Nu finns det betydligt med plats och jag gillar färgen och tyget mycket mer än den gamla. Än så länge är det lite tomt kring soffan. Några tavlor med killarnas alster och en vägglampa hoppas jag kan komma på plats under jullovet.
/Catarina