onsdag 31 augusti 2011

Djungel

Nu börjar gången längs mitt ena trädgårdsland likna en överväxt stig i en djungel. Om solen fortsätter att skina en stund till kommer nog gräsmattan att vara torr nog att klippas, kanske måste jag hugga mig en gång så att klipparen kommer fram mellan allt det gröna.
/Anna

söndag 28 augusti 2011

Nya Turebergskyrkan



Igår var vi på konfirmation i Turebergskyrkan, som ligger nästan mitt i Sollentuna Centrum. Kyrkan är nybyggd, med väldigt häftig arkitektur. Man har helt och hållet gått in för återvinningstanken. Själva byggnaden är i betong och inredningen är möblerad med återvunnet materiel. Orgel och altare är till exempel byggt av gamla plankor, det bärbara krucifixet är av glas och gammal ståltråd och sittplatserna är gjorda av återvunnen plast. Detta kombinerar man med modern teknik. Alla psalmer till exempel, projiceras direkt på betongväggen och musikanläggningen bjöd på bra ljud. En häftig och annorlunda kyrka!

Konfirmationen, som var den första som genomfördes i den nya kyrkan, var jättefin och fylld av värme och mänsklig omtanke. Själva konfirmanden, som vi tittade lite extra på, var också jätteduktig! Kom nu ihåg att du är värdefull!
/Catarina

fredag 26 augusti 2011

Fredagsfix

Näsan snorar lagom till helgen. Städa och tvätta, handla mat, köpa nya byxor till killarna, rodda med några jobbsaker, handla sårtvätt och specialplåster till uppkomna skrubbsår, prata i telefon och rusta kille inför träning. Bland alla måsten, en härlig svamppromenad med trevligt sällskap i skogen och en trädgårdsvända, vilken resulterade i nyplockade blommor. Buketten doftar ljuvligt i köket. Välkommen helg!
/Catarina

onsdag 24 augusti 2011

Vacker gång

I somras, på väg hem från västkusten, stannade vi till vid Läckö slott. Målet var ett besök i köksträdgården utanför slottet som jag hört och läst mycket gott om. Allra mest imponerande var den långa gången med den vackra spaljén som gick genom trädgården. På spaljén klättrade allehanda bönor och runt omkring stod en massa luktärter som doftade ljuvligt.
/Anna


söndag 21 augusti 2011

Uppdatering av köksträdgården

Årets stora trädgårdsprojekt, köksträdgården, har motsvarat alla förväntningar. Inte ett rådjur i sikte och de flesta grönsakerna har fått växa i lugn och ro. Några sniglar har dock smaskat en del, men inte farligt mycket och jag hoppas att de flesta av dessa marodörer hamnat i kläm i min sekatör. Inne i odlingsbäddarna bjuder en del sådder fortfarande på skörd t ex sockerärtor och mangold, några sådder har börjat ge frukt nu på sensommaren t ex squash och någon väntar jag fortfarande på. Vad spännande det ska bli att skörda majsen! Sedan har alla "kom igen grönsaker" börjat växa också!

I planteringen utanför köksträdgården är växtkraften stark. Den innehåller sommarblommor, de flesta ettåringar, som jag sådde från frö i våras. Några plantor är också byten från mina Ryggskottsvänner.

Luktärtorna är favoriter. Skira i regnbågsfärger klättrar de på mitt hemmagjorda växtstöd. Lukten är obeskrivligt god och ju fler blommor jag plockar, desto fler kommer det. I köket står numera luktärtor i vas och jag hoppas kunna plocka in stora fång av dessa, långt fram i höst.

I köksträdgården finns också ganska många solrosor och först nu är de på gång. De högsta har börjat blomma, men fler lägre varianter har inte slagit ut ännu. Solrosorna påminner lite om hösten, tycker jag. Snabbare än man tror, gulnar trädens kronor.

Dagens skörd. Kolla in den hysteriska squashen! Den skulle jag ha skördat för länge sedan, för de blir ju lite träiga ju större de blir. Vindruvorna i växthuset är också utsökta nu. Till middag åt vi ugnsstekta grönsaker, bestående av bland annat squash och rödbetor till F:s köttgryta. Det egenodlade smakar ju alltid lite extra gott!
/Catarina

fredag 19 augusti 2011

Helg igen

Arbetsveckan rusade förbi i racerfart. Ryggskottskollegan Annika berättade att hennes blomstertobak frösått sig själv. Det har inte min, den på bilden sådde jag i våras. Fast högrest och fin, det skriver jag under på.

Idag har L och D:s skola varit stängd, så de har varit hos farmor och farfar. Båda killarna berättar entusiastiskt om en toppendag, med bland annat besök på Vasamuseet och tillverkning av egna modellflygplan. Tack bästa farmor och farfar, för att ni är så närvarande i barnens liv!
/Catarina

måndag 15 augusti 2011

Att sikta mot stjärnorna

Jobbstart. Ny läroplan. Fördjupade pedagogiska diskussioner. I planteringen på framsidan siktar höstanemonerna mot stjärnorna. Lärare ska inte fylla skålar, utan tända eldar som flammar och sprakar upp mot skyn. Ser fram emot ett lärorikt, roligt och spännande läsår!
/Catarina

söndag 14 augusti 2011

Bakluckeloppis

Rosenhill har man varannan söndag så kallad bakluckeloppis. Man kör dit sin bil och säljer överflödiga saker man har hemma i gömmorna, via bakluckan. Eftersom det regnade förra söndagen, körde man även denna. Det är ett lagom schysst söndagsnöje. Oj, vad mycket folk! Vi hade svårt att både komma in och ut från parkeringen på gräsmattan. Mycket skräp fanns det förstås, men det är gemytligt att gå runt och kika. Dessutom träffar man alltid någon man känner. På trädgårdscaféet ringlade kön lång, så fika fick det bli hemma istället.
/Catarina

lördag 13 augusti 2011

fredag 12 augusti 2011

Cottage garden

I have got this lovely magazine in my hand, full of planting ideas, beautiful gardens and expert advice. In the editor´s letter I´m reading: It seems that the cottage garden tradition of growing fruit and veg among pretty herbaceous planting is back.
That´s music in my ears!
/Catarina

torsdag 11 augusti 2011

Prydnad

På latin heter rosenskära Cosmos. Det betyder prydnad. Pryder sin plats gör den utan tvekan, samtidigt som den outtröttligt blommar vidare hela långa sommaren och en bra bit in på hösten. I år har jag även denna sammetsröda variant, som jag tycker är vacker som tusan.
/Catarina

onsdag 10 augusti 2011

Makro

Jag experimenterar med min kamera. Av N fick jag några fototips, men jag skulle behöva lära mig mer om slutartider och bländare. Att fota med makrofunktion tycker jag just nu är roligast. Häromdagen läste jag en bra fotoblogg och blev dessutom inspirerad att testa filter. Studiefrämjandet har kurser för nybörjare som jag och jag skulle kunna anmäla mig i höst, men jag tror att det är bättre att gå kursen i vår, eftersom det blir lättare med ljuset. Någon gång ska jag iallafall ta mig i kragen och anmäla mig. Det vore så kul!

Bilden ovan är fotad med makrofunktion i planteringen utanför köksträdgården.
/Catarina

tisdag 9 augusti 2011

Sommarlovs-läsning

I sommar har jag läst tio romaner. Här kommer några boktips:
  • Babylons gator av Carina Burman. En historisk roman som utspelar sig i sekelskiftets London. En liten finurlig dackarhistoria, som är skriven med ett vackert språk.
  • Pojken i randig pyjamas av John Boyne. En historia om den sexårige pojken Bruno, som har en pappa som är nazist och som förestår ett dödsläger. Bruno får kontakt med en judisk pojke på andra sidan gallret och resten får ni läsa själva. En stark bok, som väcker känslor. Tror att den fungerar utmärkt att jobba med tillsammans med eleverna.
  • 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. En bok jag hade hört lovordats innan, men som inte blev en favorit. Historien är fullmatad med otroliga händelser, men jag tyckte att det blev lite för osannolikt.
  • Det finns inga skridskor i öknen av Mats Berggren. En fin skildring av en invandrarflickas situation på högstadiet och hennes förhållande till sin pappa. Kulturkrockar och missförstånd samt hur svårt det kan vara att bygga upp en relation med någon som har helt andra referensramar. Denna bok skulle jag också kunna använda på jobbet!
  • Poeten av Michael Connelly. En läskig och hårresande amerikansk deckare. När man tror att man vet hur händelseförloppet kommer att bli, avslöjas nästa ledtråd, som förstås förvirrar. Jag brukar inte gilla amerikanska deckare, men denna gav faktiskt mersmak.
  • En dag av David Nicholls. Två människor möts och skiljs åt. Sedan får man följa dessa människor under samma datum flertalet år framöver. Deras livsöden går i kringelikrok och slutet är inte det väntade. Annorlunda narratologi, men lättläst och avkopplande.
  • Samurajsommar av Åke Edwardsson. Nej, detta är inte en vuxendeckare, som Edwardsson brukar skriva, utan en ungdomsbok. Några pojkar är på kollo, som drivs av en hård och orättvis kvinna. På kollot strider olika gäng mot varandra, men när hela situationen sätts på sin spets i slutet, måste de samarbeta. Denna bok var inte i min smak, tyckte stundtals att vissa episoder var enahanda och inte förde handlingen framåt.
  • A likness in stone av J.Wallis Martin. En deckare på engelska. Mitt mission framöver är att läsa varannan skönlitterär bok på engelska, då jag tycker att jag behöver utveckla mitt engelska språk. I början gick det trögt, men sedan flöt det på bättre. Mordutredning i mysig, engelsk miljö. I like!
  • Igelkottens elegans av Muriel Barbery. Min mamma tyckte jag skulle läsa boken, med motiveringen: Den handlar inte om någonting och sen är den skriven med ett vackert språk. Mycket riktigt, visst gillade jag denna. Sommarens bästa, tror jag till och med! Mysiga miljöer i Frankrike om portvakterskan som träffar den belästa japanen. Även denna bok har ett oväntat slut.
  • Service of all dead av Colin Dexter. Ytterligare en deckare på engelska. Kommissarie Moorse och hans medhjälpare löser mordet på kyrkoherden och de morden som följer i dennes kölvatten.
Skönlitterär läsning är lyx, tycker jag. Att bli invigd i böckernas värld och att få fly från allt det vanliga ett tag, behöver alla. På måndag börjar jobbet igen och jag tror att min skönlitterära läsning får stå tillbaka lite igen, inför all jobblitteratur. Inte illa det heller, förstås!
/Catarina

måndag 8 augusti 2011

Körsbär

I vanliga fall njuter vi mest av körsbärsträdet på våren, då den vita fägringens tid lamslår. I år har de tusentals, vita blommorna också förvandlats till mörkröda bär. Vilket körsbärsår! Det räcker alla gånger till schysst fågelmat och en och en annan paj eller marmeladburk. Idag har L och jag har klättrat i trädet och balanserat på stege. Vi fick ihop ungefär ett kilo bär och det syns knappt att vi har plockat. Bären som svajar högre upp i trädet, sparar vi gladeligen till alla koltrastar!

Att rensa körsbär är en sysselsättning i sig. Skvätt och stänk! Var rädd om ditt förkläde och de vita fogarna i kökskaklet. Efter bestyret kokade vi en liten sats med körsbärs- och vaniljmarmelad. Som vanligt blir det lite si och så med konsistensen, men smaken - den blev god! Jag tror att den passar utmärkt på nybakad scones till kvällste.
/Catarina

söndag 7 augusti 2011

Nöd-vändighet

Idag har regnet strilat och vi har ordnat en av våra punkter på fixa-hemma-listan. En ganska tråkig punkt, nämligen inköp och montering av en ny toalett. Den förra levde ett eget liv och stod ofta och rann, utan att någon hade spolat slarvigt. Visst kan man lägga sina slantar på roligare inköp, men detta var en nöd-vändighet.

Vi behöver också fundera över en kommod, istället för det skruttiga handfatet. Rördragningen är ju inte den tjusigaste och skulle behöva döljas och vi behöver också mer förvaring och något att fästa toapappers-rulls-hållaren på. Badrummet renoverade vi 2002. Vi hade funderingar på en kommod redan då, men som sagt, har denna inte blivit prioriterad. Nu har vi i alla fall skrivit upp punkten på vår hemma-lista. Hoppas att det gör susen!
/C

lördag 6 augusti 2011

Vitlöksolja

Idag har vi bakat vitlöksgifflar och donat i köket. Ja, faktiskt tänkt en och en annan tanke på hur vi vill ha det i köket framöver. I höst ska vi tokplanera för köksrenoveringen, som vi planerar genomföra i jul. Låter kanske som vi är ute i väldigt god tid, men som bekant flyger tiden iväg snabbare än man tror, när vardagen kommer åter.
Lite hemmagjord vitlöksolja blev det också. Kvistarna av timjan plockade jag förstås i trädgården. Kanske jag ska sätta lite vitlök i höst också?
/Catarina

fredag 5 augusti 2011

Dagens skörd

Det finns massor av grönsaker att skörda, både i köksträdgården och i växthuset. Vi plockar varje dag och njuter av de färska till middag. Idag gjorde F inkokt lax och till det åt vi räkor, romsås och en härlig sallad bestående av tomater, luftlök, mangold, plocksallat och sockerärtor. En köpt avokado plus lite fetaost, fick också dyka ner i det gröna. Mums!
/Catarina

torsdag 4 augusti 2011

Bad


På andra sidan vägen, nerför slänten, bakom grannarnas hus, finns en liten badplats. Det tar oss max två minuter att gå dit. Där finns både en liten sandstrand och en klippa att bada ifrån samt en gemensam bastuflotte. Vi har inte utnyttjat den vedeldade bastun så mycket, men har bestämt oss för att ta en bastukväll med hela familjen senare i sommar.

Idag har jag och L badat. Vi har simmat ut från vassen och spanat på sothönorna. Vattentemperaturen är faktiskt ganska behaglig, i alla fall efter ett tag, när man vant sig.
/C

onsdag 3 augusti 2011

Louise Odier

Nu blommar Louise Odier igen! Den söta rosdoften vill jag gärna insupa. Jag funderar på att plantera flera buskar på framsidan, nu när den stora entrérosen är överblommad. Jag ska kanske fundera mer över årstidsväxlingar i planteringarna?
/C

tisdag 2 augusti 2011

Kajakpaddling

En kvällspromenad till bryggan och vad får vi se om inte ett helt kajakgäng. Nu rycker det i kajaknerven! Det ser så himla härligt ut!

Jag fick dock nöja mig med min bryggplats. Några smörgula näckrosor bländade i Mälarvattnet och de hamnade förstås i min lins.
/C

Växtkraft i växthuset

Växthuset börjar likna en djungel. Vindruvorna skiftar i blått och vi har tjuvsmakat några söta druvor. Lite tålamod och ytterligare väntan behövs dock. Tomater och gurkor har fått en välbehövlig omgång med näring. Jag hoppas skördetiden blir lång.
/C

måndag 1 augusti 2011

Killarnas utesaker

I carporten har vildvinet tagit över och där råder som vanligt kaos bland killarnas utesaker. Idag har jag försökt rensa och röja upp. Först åkte vi och handlade några krokar och två tvättbackar i plast, sedan fick sekatören gå loss på det hysteriska vildvinet. Vinet har till och med kommit fram i taket, vilket inte är bra alls.

Krokar på bodens kortvägg förvarar hjälmar, sparkcyklar, skateboards och dylikt och plastbackarna tar hand om bollar, klubbor och inlines. Jag hittade en hylla i förrådet, som jag satte upp för förvaring av mindre skrymmande prylar typ såpbubblor, gatkritor, skateboardskydd och liknande. Nu saknas bara ett cykelställ, där fyra cyklar ska rymmas. Jag sökte ett ställ på tre olika affärer, men på samtliga var de slutsålda. Jag får leta vidare!

D och L har kollat in den nya ordningen och nu hoppas jag att de båda två hjälps åt att plocka undan, när leken är avslutad. Nu finns det i alla fall förutsättningar för att hålla ordning!
/Catarina

Nysått

I helgen har jag rensat i köksträdgården. Vi har skördat en hel del och därför finns bar jord att så i, igen. Jag gödslade jorden ordentligt innan förstås och sedan sådde jag några rader med "kom igen-grönsaker". Det blev ruccula, spenat och vintersallat. Sedan fick vattenspridaren jobba några timmar.
Nu hoppas jag på ny skörd om några veckor!
/Catarina