måndag 30 maj 2011

Vattnar

Varje dag när jag kommer hem från jobbet tar jag med mig vattenslangen ner till växthuset. Speciellt en solig dag som denna. Ljuset gassar mot glaset och inne i växthuset är värmen het. När jag vattnar med slangen uppkommer en tropisk känsla av klibbig luftfuktighet.
Tomaterna och slangurkorna växer iallafall så det knakar. Ett gurkblad har angripits av snigelslem och jag hittade en marodör, som snabbt klipptes itu med sekatören. Rör inte mitt växthus och mina plantor!
/Catarina

fredag 27 maj 2011

Gräslök

Idag strilar regnet om vart annat. Dammsugaren går varm inne och ur högtalarna dånar fröken Maggio. Gräslöken är på G. Borde kanske skörda innan knopparna slår ut. Tvekar. De är ju så vackra och hur mycket gräslök behöver man egentligen om man tänker efter?
/Catarina

onsdag 25 maj 2011

Dagens trädgård

Allium och daggkåpa.
Röd anemon i grönt hav.
Regndroppad plocksallat.
Slanggurkan i växthuset börjar göra sig påmind.

/Catarina

söndag 22 maj 2011

Nässelvatten

D har plockat nässlor. Han vill förstås att vi ska göra nässelsoppa. Eftersom jag inte är någon stjärna i köket, går hans önskan inte riktigt i uppfyllelse. Ett fång nässlor i vatten blir däremot supergödning efter några dagar. Kanske nässlorna kan bidra till att annat ätligt växer istället?
/Catarina

lördag 21 maj 2011

Ryggskottsträff

Idag har trädgårdsföreningen Ryggskotten haft arbetsträff hemma i min trädgård. Med gemensamma krafter har vi rensat ogräs(bort alla uslingar till kirs!), grävt om i komposten, druttat slänt, klippt gräs, markarbetat i grönsaksträdgården, grävt en ny plantering, planterat luktärtor och kantbeskurit.
Sedan hade vi traditionsenligt en work-shop. I sann holkanda snickrade vi fågelbon på löpande band. Först blev resultatet kanske det fulaste vi sett. Vi intalade oss att de fykantiga små lådorna var funkis-holkar, innan poletten trillade ner. Med bottenplattan åt andra hållet fick vi ett mer önskvärt resultat. Oj, vad vi skrattade! Nu återstår smyckning av holkarna och jag har massor av idéer sedan mässan i våras.
Tusen tack alla kära Ryggskott för hjälpen i trädgården och för urtrevligt sällskap!
/Catarina

fredag 20 maj 2011

Trädgårdsfredag med kalas

Vinrankan klättrar mot växthustaket. Jag kan räkna till över 30 klasar! Syrénbusken är på gång. Längtar efter den ljuvliga doften. Grönsakerna växer så det knakar. Snart går det att skörda några späda blad ruccula. Högresta alliumstjälkar sticker upp ur daggkåpan. Tror ni bollarna svävar, sedan knopparna slagit ut?
Nu ska vi iväg och fira bästa Mathilda, hela 16 år. Håll i hatten! Tiden flyr!
/Catarina

tisdag 17 maj 2011

Försommaräng

Idag jobbar vi på världens vackraste plats, en försommaräng!
Anna & Catarina

söndag 15 maj 2011

Söndagsregn

I morse for F till Kanada på jobb. En blöt och kall söndag. Idag tycker jag att jag har varit sjukt effektiv här hemma. Det var ju länge sedan man kunde vara inne med gott samvete. Nästan alla tråkgöromål är fixade och det känns bra, eftersom veckan kommer att bli stressig. Min söndagslista:



  • Tvättat, torkat och vikt tvätt. Tvättstugan är ren och i ordning!


  • Skjutsat D till fotbollsmatchen. Tittat och hejat på de duktiga spelarna i duggregnet.


  • Handlat mat; i veckan är det tre friluftsdagar och därmed tre lunchmatsäckar att fixa.


  • Plockat undan leksaker och dammsugat hela huset.


  • Rensat ur lådorna i hallen. Det märks vilken färg på sjalar jag gillar, eller hur?


  • Bytt sängkläder i killarnas sängar.


  • Vattnat blommorna inne och gått en vända i växthuset.






  • Städat ur skafferiet. Borde ha gjort detta för ett bra tag sedan, slängt gammalt och ordnat med bra burkar och behållare.


  • Lagat lunch och middag.


  • Hjälpt till med inline-åkning på gatan.


  • Bakat kanelbullar med killarna. Åh, vad gott det luktar i köket!


  • Fikat och läst DN.


  • Gått igenom veckan och skrivit in alla aktiviteter och kom ihåg i den gemensamma kalendern.


  • Jobbat en stund. Har bl a planerat idrottslektioner och sökt texter på nätet på http://www.tjuvlyssnat.se/


Nu ska killarna i duschen och sedan är det läsläxa och godnattsaga. Kanske att jag ska satsa på en film ikväll ? Jag har lånat en från Anna Y och den måste jag se någongång. Fast hockeyfinalen lockar förstås, det lutar nog mot den iallafall.



/Catarina

lördag 14 maj 2011

Ordning och reda!


En välorganiserad bokhylla - det gillar jag!
/Catarina

Instängt grönsaksland

Idag har jag och F nätat färdigt grönsakslandet och byggt den andra dörren. Nu är det förhoppningsvis totalstängt för de hungriga rådjuren. Det finns dock andra faror att ta i beaktning, såsom sniglar och fåglar, men jag tänker att jag får ta en sak i taget. Sallat, ärtor, morötter, rädisor och majrovor har nu tittat upp i raka rader under drivfönstrena. Därför har jag sått nytt idag; rödbetor - två sorter, en röd och en röd- och vitrandig, mangold och solrosor; både höga och buskvarianten. Sedan var det bara att skjuta efter fönstrena i den stora lådan.

Nästa helg är det arbetsträff med Ryggskotten, här i min trädgård. Då planerar jag att få hjälp med att färdigställa trädgårdslandet, framförallt är det gångarna som ska fixas. Efter övervägande fram och tillbaka blir det markduk och täckbark, det känns som det riktiga i den ätbara delen.

Ett orosmoment har dock seglat upp på himlen. Jag har skönjat en del kirskålsplantor lite här och var i trädgården. Kirsen har jag haft tur att slippa under många år, men nu har jag sett flera små plantor i planteringarna. Jag anar var de kommer ifrån: komposten såklart. För första året på länge har jag ju verkligen återanvänt kompostmaterielet och använt som jordförbättring i planteringarna. Alltid är det något! På med falkögonen och rensa bort dessa uslingar omedelbums, annars vet jag hur det blir...de tar över och det snabbt som tusan.
/Catarina

fredag 13 maj 2011

Hjärtan och klättrare

Nu blommar löjtnantshjärtat i rosa och vitt med sina hängande hjärtan på rad. Några stjälkar fick följa med in till fredagsvasen.

Nickande blå, Clematis Alpina, fullkomligt väller upp i den nya klätterställningen. När blomningen är över kommer de coola fröställningarna som svävande bomullsbollar.

//Catarina

torsdag 12 maj 2011

Dofter

Vårkvällar i maj. Finns det något bättre än en uppfriskande promenad bland alla dofter? Det luktar så gott om naturen; friskt, blommigt, pånyttfött och fräscht. Doftolvon från i fjol. Tyvärr ser busken lite tagen ut i år, ytterligare en gren har dött och blomknoppar har jag inte sett till ännu. Jag hoppas att den överlever, för doften från olvonet är svårslagen i ljuvlighet.
/Catarina

tisdag 10 maj 2011

Hägg

På väg hem från jobbet. Nu blommar häggen! Vad sägs, ska vi ha stängt mellan hägg och syren?
Underbara dofter fyller våra näsborrar.
/Anna & Catarina

måndag 9 maj 2011

Körsbäret

I körsbärträdets krona svajar snäckmobil och runda rislampor.
På de långa och spinkiga grenarna trängs nu tusentals vita blommor.


Överallt. Vitt. Vitt. Vitt.


Jag kan inte få nog. Kanske vårens vackraste just nu.

/Catarina

Underbara vår





Äntligen är de här, de underbara vårdagarna som på något underligt sätt gör att jag glömmer bort hela vinterns elände. Nu vill jag bara vara ute... påta, luka, dofta och njuta.
Förra vårens magnoliainköp visade sig vara en riktig vinstlott för åh, vad vackert Merrill har blommat! Som mest har jag räknat till 27 underbart doftande blommor som i skymningen lyser vita mot det mörka staketet. Lovely!
Nu gödslar jag och hoppas på god tillväxt.
/Anna

söndag 8 maj 2011

Gammal stol blev nästan som ny

Före

Efter

Förra sommaren köpte jag en gammal stol billigt på auktion och redan då var planen att fixa till den och ha den i sovrummet. Sedan tog det lite stopp och stolen blev stående i garaget, länge.
På påsklovet tog jag äntligen tag i den. En massa lager vit färg och ett nytt tyg på sitsen senare tycker i alla fall jag att den fått en klar uppryckning!
/Anna

torsdag 5 maj 2011

Våren?

Vad hände med våren? I veckan har det snöat och blåst kallt. Snälla sol och värme, visst dyker ni upp till helgen igen?

/Catarina

söndag 1 maj 2011

Skolning och knopp

Nu börjar växthuset fyllas av skolade plantor. Jag har planterat om tomater, gurkor, luktärtor, squash, krasse och rosenskära. Den svalare tillvaron i växthuset hoppas jag nu att de ska trivas i.


Det knoppas. Körsbärsträdet igen. Snart. Alltid lika vackert. Väntar.


/Catarina