lördag 31 juli 2010

Läckö slott

Härom dagen trotsade vi duggregnet med ett besök på Läckö slott. Inne i slottet fanns en vacker glasutställning, med många av Sveriges kända glaskonstnärer. Vi vandrade också runt bland kungliga porträtt och baroner, samt utställningar av hur livet såg ut på slottet under 1600-1700-talet. Bland annat fanns en häftig festdukning och läskiga källarhålor.

Gömd bakom murar låg köksträdgården, designad av Simon Irvine. Trots att den var relativt liten var den en fröjd att se. Växtkraften frodades! Grönsakerna från trädgården användes sedan av slottets restaurang, Fataburen.

Murarna i köksträdgården förbättrar klimatet en hel del. Här är nya grönsaker på väg upp.
//Catarina

torsdag 29 juli 2010

Renoverade stolar

I våras ringde syrran och undrade om jag ville ha mormors två gamla stolar, som hon haft de senaste åren, men som nu skulle iväg till skroten. Absolut ville jag ha mormor Gullvi Gertrud Elviras stolar! En renovering var dock nödvändig. I april började jag med slipning och sedan dröjde det ända fram till juni, innan de fick en omgång med färg(tiden, tiden!).

Sittdynans tyg hade varit med om en hel del, både smutsiga bakar och färgspill. Kanske att stolarna använts som arbetsstolar i något av syrrans olika renoveringsprojekt?

På tygrean på Åhlens hittade jag ett randigt, grövre tyg som jag genast föll för. Nu är stolarna som nya igen och de är väldigt bekväma vid köksbordet där hemma. Tack syrran, för omtanken!
//Catarina

onsdag 28 juli 2010

Nya muggar

Av mamma har vi fått fina vinglas i grönt till Kojan och i en vit byrå hittade jag några vanliga dricksglas. På Sprida, en trevlig inredningsaffär i Norrtälje, köpte jag sedan sex muggar i pastell, härliga till morgonkaffet.
//Catarina

tisdag 27 juli 2010

Nya loppisfynd

I sommar har jag verkligen upptäckt hur roligt det är att gå på loppis. Visst finns det mycket som man inte kan förstå att folk faktiskt vill köpa, men det finns också guldkorn och ofta är det dessutom mycket billigt. Jag gillar också att prata med dem som säljer, kanske får man höra en liten skröna eller detalj om föremålets historia. I Norrtälje har de loppis vid Vreta handel på lördagar(jag var där två gånger) och inne i Norrtälje finns en rolig loppis- och antikvitetsaffär med allt mellan himmel och jord.

D:s bokstöd, som är ett kastrullocksställ från IKEA, blev för en femma en perfekt förvaringsplats vid sängen. Den blå sänglampan fyndade jag också för ynka fem kronor och den passar riktigt bra till det blåa sänglinnet. Tavlorna är däremot inte loppisfynd. Ramarna köpte jag på IKEA, men motiven är gamla vykort som jag hittade när vi besökte den gamla lanthandeln i Kusfors, i Västerbotten. De föreställer gamla reklamaffischer för tändstickor, sockerdricka och rakblad.

I Norrtäljes loppis- och antikvitetsaffär köpte jag en besticklåda i trä för en spottstyver. Mormors bestick i nysilver vilar nu fint i facken.

En trasmatta à la 65kr kändes också som ett fynd. Från början hade jag tänkt använda den som julmatta i köket hemma, men den passade ju fint i kojan.

Skålar kan man inte få för många av. Jag gillar detta keramiska hantverk! För en tjuga ingick även tre plastfrukter.

Två diskhanddukar för en guldpeng vardera, var ett givet köp till kojan. Gamla handdukar besitter ju en viss kvalitet, som man har svårt att hitta idag. Att de är märkta med flygvapnet gör dem bara en smula intressantare.
//Catarina

måndag 26 juli 2010

Rosenvial

I Roslagen blommar rosenvialen skir och vacker. Säg den som kan motstå denna!
//Catarina

söndag 25 juli 2010

Carrots in love

Idag har jag gallrat morötter. Jag drog upp två som verkade vara väldigt förtjusta i varandra. I år är det minsann inte bara love Stockholm...
/Catarina

lördag 24 juli 2010

Kojan

Nu har vi varit två soliga veckor i Roslagen och byggt på sommarhuset. Förra året jobbade vi utomhus och i våras färdigställde vi allt utvändigt under en långhelg. Dessa två veckor har vi fokuserat på bygget inomhus. Sommarhuset, som numera går under namnet "Kojan"(detta är en historia i sig), är nu nästan klart! När vi kom fanns gipsväggar och tak invändigt, samt golv av spånskiva. Det var bara att hugga in!
Vi började med att regla innertaket för att kunna spika takpanel. F hade inhandlat en spikpistol, vilken skulle visa sig underlätta vårt arbete under veckorna en hel del. Takpanelen inhandlades i våras, så vi kom snabbt igång.

Därefter handlade vi väggpanel efter några rundor runt Norrtälje. Vår rakspontspanel som vi egentligen ville ha, fanns förstås inte, utan vi kompromissade med en vanlig spontpanel. Att åka runt och inhandla material tar nästan lika lång tid som att bygga!
Efter panelen kommit upp skulle den kvistlackas i två omgångar.

Därefter följde tre lager med vit färg, innan vi kände oss nöjda.

Den lilla väggen ovan köket tapetserade jag i en härlig paisleymönstrad tapet. Egentligen hade jag tänkt att jag skulle ha allt i 50-talsstil, eftersom jag inte har det hemma, men jag föll pladask för den ljuva tapeten och den fick sätta stil på husets inredning, kombinerat med allt det vita. F la golv med rasande fart. Det blev ett ljust, vitt laminatgolv, för att få en luftig och skön känsla i huset.
En gammal våningsäng i furu, som stod uppe i lyan(ett annat hus på tomten) och inte användes målades vit i två omgångar. Tänk vad lite färg kan göra!

Allting är vitt, vitt, vitt!! Vi köpte ett klädskåp på IKEA, som F snickrade en panelbaksida till(som självklart målades vit i tre omgångar), som avskiljare/ halv vägg mellan killarnas sovplats och F:s och min.
Under tiden jag åkte till IKEA för att handla köksinredning, gardiner och skåp, satte F upp fönstersmygar, som vi inhandlat, mätt och fräst ut för alla metallvinklar i fönstrena samt målat. Denna gång använde vi en högblank oljefärg, för att ytan skulle bli extra tålig och lätt att torka av.


Killarna fick det lite färggladare med blåvita lakan, tavlor, lampa och bokhållare. Jag återkommer till dessa detaljer senare.

Några dimrosa-lila filtar och ett antal kuddar från kära mor, fick bli överdrag så länge på F:s och min säng, vilken dagligen blir en hörnsoffa. Jag ska fixa ordentliga överkast och sy några nya kuddöverdrag!

I köket satte vi upp vita hyllor och monterade tre köksskåp. En vit, härlig porslinsho att diska i är inköpt samt bänkskiva i laminat liknande vit marmor. Dessa monterade vi dock inte eftersom beställd spis och kyl först kommer om en månad. Även dessa blir vita förstås!
Bordet med Perstorpsskiva hittade jag uppe på det gamla dasset. Det tillhörde damen som förr bodde i det äldsta huset. Jag skruvade ihop bordet bättre och skurade det rent. Visst passar det perfekt i vår koja! Stolarna kommer nog framöver målas grå. Vi har också ägnat tid till att sätta lister, både i tak och vid golvet.
Nu är det inte så mycket som återstår. Elektrikern och rörmokaren ska komma en vända, jag ska inhandla lite vitt kakel till raden ovanför köksskåpen, några mörkläggningsgardiner ska inhandlas och några ska sys och sedan måste vi förstås komplettera med lite grejer till köket samt färdigställa detta. Nästa sommar ska vi också snickra klart alla invändiga fönsterfoder.
Fler inredningsdetaljer blir det säkert också framöver. Roligt och kul!!
F och jag känner oss mer än nöjda. Vi gillar vår koja skarpt, redan nu och tycker att den blev såååååå fiiiiin!! Eller hur?
//Catarina

onsdag 21 juli 2010

Före och efter

Av mäklaren som sålde huset till oss fick vi en skiva med de bilder han tagit då huset skulle säljas. Det är faktiskt jättekul att ha den kvar, man glömmer ju så lätt hur saker och ting såg ut.
Riktigt stor skillnad har det blivit runt växthuset. När vi flyttade in var det bara gräsmatta här. Några år och en hel massa grävande senare har det blivit betydligt mer växter. Rabatten längs huset har utökats, luktärter, rosor och anisisop växer utanför växthuset. Det finns två grönsaksland, ett på var sida av växthuset. Planteringen med humlestörar, riddarsporrar och pioner är också ny.

Före


Efter

/Anna

tisdag 20 juli 2010

Skam den som ger sig.

Det här är tredje året jag försöker odla kronärtskockor. Två gånger tidigare har jag misslyckats kapitalt. Första året fick jag en planta av en snäll kollega och trodde att det skulle vara en enkel match att kunna skörda en massa goda skockor i slutet av sommaren. Ack vad jag bedrog mig. Den stackars plantan förde en mycket tynande tillvaro och gav på hösten helt upp. Förra året gav jag mig tusan på att lyckas. Jag läste på och insåg att de är kräsna rackare, de där skockorna. Jag vattnade, gödslade och daltade hela sommaren men de tre plantorna jag då hade i det närmaste skrattade åt mig. Inte tänkte de sätta knopp inte. Jag kan säga att lyckan var mycket stor när jag, efter en vecka på Island, kom hem och såg att en av årets fyra plantor faktiskt har en liten, liten skocka på sig. Nu vattnar och göder jag som bara den. Kanske växer den till sig så pass att den blir stor nog att skörda. Blir den det kommer jag att äta med andakt!
/Anna

måndag 19 juli 2010

Fantastiska Island

Sommarens resa gick till Island. Där hyrde min sambo och jag en liten bil och körde med den runt ön. Åh, vilken bra resa det var!
Island bjuder sina besökare på fantastiskt mäktig och vacker natur, häftiga geotermiska fenomen, sanslöst god mat från havet, nästan tomma vägar, storslaget djurliv och en känsla av att vara på en väldigt speciell plats på jorden.
Vi kom hem med hundratals foton, några av dem har jag samlat här...



/Anna

lördag 17 juli 2010

Jobbläsning


Under norrlandsveckan hann jag plöja igenom de sju skönlitterära ungdomsböckerna, som jag hade för avsikt att läsa under sommarlovet inför kommande hösttermin. Skönt, nu får jag välja några med bara mitt eget intresseperspektiv på näthinnan. Det är semester det!
//Catarina

fredag 16 juli 2010

Loppisrunda

I lördags åkte vi på en liten loppisrunda i närområdet kring stugan. Vi började i Bastuträsk gamla skola, där det både var loppis och auktion. Prylar fanns det, ganska mycket skräp också faktiskt, men det var kul att gå runt och titta. D hittade en fickkniv, som han köpte och L blev förälskad i en förskräckligt ful väderkvarnslampa med prislappen 30 kr. Då jag var omöjlig att övertala lyckades L bättre med F, så nu är den fula lampan i sonens ägo. Jag lyckades dock hitta en gammal, fin sockerströare! Smaken är som baken.....

Sedan for vi vidare till Bastuträsk by, där det finns en permanent loppis inhyst i både garage och lada. Kvinnan, som rådde om loppisen, hade det välordnat med många fina prylar. Trälådan från Sockerbolaget var ett givet köp. 75 kr tycker jag är ett riktigt fynd!

Dagen till ära var det också stor-loppis i Holmträsk. Vi spankulerade runt i ladan mellan de överfyllda borden och petade på och ställde frågor kring föremål och dess användningsområden.
Vid det sista bordet såg jag en stor pepparkvarn för 5 kr. F har länge tjatat om en stor och välfungerande pepparkvarn, en sån där som är lite trög och maler perfekt. Vi har letat länge, köpt några olika, men ingen av dessa har svarat upp mot F:s förväntningar. Jag förhörde mig om kvarnen och det visade sig att den tillhört en kvinna, som stod bakom ett annat loppisbord. Hon försäkrade att kvarnen fungerade utmärkt. Jag måste säga att detta var nog dagens riktiga kap, en bra pepparkvarn för enkom 5 kronor!! F blev helnöjd, det enda han hade åsikter om var att den eventuellt malde lite för finkornigt. Snacka om kräsen typ! Denna kvarn lär nog vara den bästa hittills iallafall!

//Catarina

torsdag 15 juli 2010

Loppis i Hej

En dag for vi en tur till loppisen i Hej. SVT:s Antikdeckarna gjorde ett reportage därifrån för ett tag sedan och i en inredningstidning som är ute nu, tipsades det just om denna loppis. Byn finns inte utsatt på någon karta, inte ens på de mer detaljerade över området, så det är verkligen inte lätt att hitta dit om man inte har kontakter, F:s morbror H-O till exempel, som kan ringa någon som vet. Med tanke på avståndet kan man inte bara åka dit och chansa på att det är öppet.

Vi åkte vägen norrut från Jörn genom glesbefolkat skogs- och myrlandskap. Efter en evighet passerade vi byarna Snipp och Snapp innan vi svängde av vid kallhålet Myrheden(stället som består av ett par hus och en järnvägsövergång brukar ha köldrekordet i Sverige under vinterhalvåret, -40 grader är då ingen ovanlighet!), därefter åkte vi ytterligare dryga milen på grusväg rakt in i skogen. Plötsligt såg vi några bilar parkerade på en äng och äntligen hade vi kommit fram till loppisen i Hej.

Själva loppisen var välordnad och i bodarna fanns allt från möbler till porslin, lampor och gamla böcker. Jag spanade in en fin trälåda med gammalt coca-cola tryck på, men den var tyvärr inte till salu. Samma sak gällde en fin plåtskylt som jag ville ha. Allt har väl ett pris? Nej, damen var säker på sin sak, just dessa två saker ville hon inte sälja. Vi köpte hamburgare istället och mumsade på dessa i den soliga serveringen. En emaljerad bytta, för ynka 40 kr, fick däremot följa med hem.
Ett trevligt loppisbesök blev det iallafall i Hej. Hej då!
//Catarina

onsdag 14 juli 2010

Livet på den berömda pinnen

Sikis

Nu har vi varit en vecka i Sikis, stugan som ligger i Västerbottens inland mellan Bastuträsk och Norsjö. Den norrländska naturen är orörd och vacker och vi har bland annat hunnit träffa släktingar, fiskat, seglat, grillat, läst, tränat och sovit ut.
Semester med andra ord!
//Catarina

tisdag 13 juli 2010

Slänten blommar

Om man promenerar på gatan nedanför vår tomt, möts man av denna syn. En hopplös släntplantering som faktiskt blommar(här växer det som inte får plats inne i trädgården eller av olika skäl inte får växa där inne). Hör och häpna - en del aggressiva marktäckare har till och med kvävt kirsen....
... men gult, nja...nej...inte riktigt min vackraste melodi...
//Catarina

måndag 12 juli 2010

Semesterläsning

Jag köpte en trädgårdsbok av Alys Fowler i England. En riktigt trevlig trädgårdsbok dessutom, en om att odla sin trädgård och sedan äta upp den. Inspirationen flödar! Jag har upptäckt, så här i efterhand, att Fowler är riktigt stor just nu i trädgårdssvängen. Här i Sverige har hon bl a lanserat "Slow-gardening", ett ämne som var hett i våras.
Jag har mest blädder-läst i Fowlers bok hittills och njutit av bilderna förstås. Så här i semestertider tänker jag läsa den lite mer ingående!
//Catarina

Användbar souvenir

I den enorma butiken vid Eden Project hittade jag den här planteringsspaden med de vassaste kanter jag någonsin skådat. Inlindad i bubbelplast för att inte skära sönder väskan fick den följa med mig hem. Planteringsspadar är något som jag förbrukar i parti och minut i den styva lerjorden, de knäcks, böjs eller ger upp på annat sätt. Den här kommer jag bara att fingräva med i förhoppning om att den kommer vara lite längre!
/Anna

söndag 11 juli 2010

Digitalis

Väl hemma från trädgårdsmysarresan är det bara att konstatera: digitalis är en av mina bästa favoriter. Drygt 40 kort knäppte jag på dessa skönheter i England! Välkommen att frossa i några digitalisbilder! Av dessa 25 bilder är faktiskt några hemma från min egen trädgård. Jag gick en runda och räknade till ca 30 plantor, lite här och var.

Digitalis purpurea, även kallad fingerborgsblomma, har förstås fått sitt namn efter sina klockblommor som liknar fingerborgar på rad. Blommorna kan vara rosa, lila, vita eller ljust gula. Växten har använts som hjärtmedicin, men kan dock vara dödlig i höga doser. Fingerborgsblommor är tvååriga, men självsår sig friskt. I min trädgård får de växa nästa precis var som helst!
//Catarina

lördag 10 juli 2010

Daggkåpehäck

I juni förra året, när Ryggskotten hade arbetsträff hos mig, planterades bl a en daggkåpehäck längs med växthusets ena långsida. Anna grävde upp små daggkåpeskott från släntplanteringen utanför vårt plank och satte dem på rad utanför växthuset. Det såg inte mycket ut för världen då, men i år! Kolla skillnaden!

2009

2010
I höst ska jag gräva ner alliumlökar i daggkåpehäcken. Jag såg en sådan komposition i England och det var så häftigt med de lila bollarna svävandes över den skira limegröna blomningen.
//Catarina

fredag 9 juli 2010

Limoncello

Nu har jag en Limoncello på gång. Jag gillar ju egentligen inte straksprit, men en läskande Limoncello kan vara trevligt! Spriten och citronzesten ska gifta sig med varandra till i mitten av juli, sedan kan proceduren fortsätta.
//Catarina

torsdag 8 juli 2010

Cotton Lavender



Skam den som ger sig! Finns Cotton lavendel inte i inköpslistor till Sverige, så köper man såklart några plantor i England för en spottstyver. Sedan vårdar man plantorna ömt i baksätet på hyrbilen några dagar, paketerar in dem i toapapper intryckta bland kläder i resväskan, för transport med flyget och plockar väl hemma lyckligt fram dem igen.
Nu gäller det som bara den! Eftersom de inte ses härdiga här, har jag endast satt en planta i planteringen på framsidan och tänker när hösten och vintern kommer, försöka vira in den i något varmt, så gott det går. De två andra plantorna satte jag i en kruka, som jag har för avsikt att vinterförvara inomhus.
Hoppas, hoppas!!
//Catarina

Mitt i naturen

En liten spindel har vävt sin väv på utsidan av vårt ena köksfönster. Det betyder att vi inifrån köket har försa parkett till live-versionen av vårt eget lilla naturprogram. För ett par dagar sedan skedde det här mordet mitt framför våra ögon. Den senaste, mycket rafflande, händelsen är att den lille gynnaren tycks ha ömsat skinn (gör spindlar det ?) och växt ett par tre storlekar. med tanke på att vi just nu har ovanligt mycket flugor, och några av dem rent statistiskt borde fastna i nätet vet i tusan hur det ska sluta. Kanske växer han sig så stor att han tar över hela huset!
/Anna, spindelskådare

onsdag 7 juli 2010

Årstidsskiftningar

Platsen runt växthuset ändrar verkligen karaktär från vår till sommar. Det är nästan svårt att tänka sig hur det såg ut för bara två månader sedan. En bild säger dock mer än tusen ord. Vilken växtkraft!
//Catarina

tisdag 6 juli 2010

Altanen klar!

I slutet av april började vi bygga på vår lilla altan nedan boden. Sedan kom hysteriska maj och juni fyllda med allt annat än altanbygge. Helgen efter midsommar färdigställde vi dock altanen, som inte följer några standardmått utan snarare löper utefter mur och berg.

Projektet är dock inte avslutat. Tanken är ju att vi ska bygga en trapp ner från balkongen och att den ska landa på den nybyggda altanen. Runt altanen ska vi också fixa en örtplantering och en på-plats-byggd grill. Det kommer att bli så bra! Men det får nog bli nästa års projekt. Vi har många andra byggprojekt som står före i kön, i år!
//Catarina

Orkidékollo

På orkidéutställningen på Tulpanens hus i vintras talade en kunnig man om att orkidéer gärna tillbringar sommaren utomhus, i skugga. Inte vet jag om de kommer att gilla sin tillvaro på kollo men nog är det värt ett försök alltid. Skuggan under rosenhagtornets stora krona var det närmaste ljuset i en regnskog jag kunde hitta i min lilla trädgård.
/Anna

måndag 5 juli 2010

Honungslök

Av mina tre lökar jag satte i våras, blommar två. Jag tycker att de är oerhört vackra. I höst måste jag sätta flera, det är en sak som är säker!
/Catarina

söndag 4 juli 2010

Flädersaft

Mina underbara ungar älskar fläderdricka. Utanför köksfönstret, på allmäningen vid vår gemensamma lekplats, växer en fläderbuske. Sitter man på bänken nedanför, doftar den så där härligt sött som en fläderbuske i blomning gör.
Jag har plockat blommor i två omgångar för att göra egen flädersaft. Jag kan försäkra att det knappt märks, busken är fortfarande fylld av vita blomklasar! Proceduren att göra flädersaft tar ca fyra dygn och jag rymmer inte mer än en laddning åt gången i kylen. Fläderblommorna blandas med citronsyra, socker, citroner och kokande vatten. Sedan låter man blandningen stå i kylen ca 3-4 dygn innan allt ska silas. Själva silandet är en procedur i sig. Jag kör allt i grovsilen först och sedan i melittafilter för att försäkra mig om att inga blomfnasor eller frön kommer med. Det tar tid, men det är mödan värt!
För att saften ska hålla, fryser jag in den i plastflaskor och tar sedan fram en i taget och förvarar i kylen. Lagret av fläderdricka brukar dock sina ganska snabbt. Här hemma finns det ju två killar som gillar.....
//Catarina

Dagens låt

Dagens låt, denna gång med lätt trädgårdsanknytning...



/Anna

lördag 3 juli 2010

Sommarklädsel

Nu har jag äntligen tagit tag i sommaröverdragen till sofforna i vardagsrummet. Vi brukar täcka sofforna på sommaren med enkla lakan, dels för att solen bleker och dels för att sommarlortiga ungar gärna vilar i soffan nu och då. I år beställde jag vita sofföverdrag på nätet, lätta att drapera. Nu tänker ni säkert: vita överdrag och sommarlortiga barnben, hur går det ihop? Inga problem, säger jag. Man har väl tvättmaskin och i värsta fall blekmedel?!
Den ljusa och svala sommarkänslan i vardagsrummet förstärktes genom att hissgardinerna åkte ner för en tvätt, samt att jag bytte ut några färgstarka tavlor i tavelgruppen mot några i mer milda toner.
Till hösten blir det rött igen!
/Catarina

fredag 2 juli 2010

Återbesök

Den 21 maj hade trädgårdsföreningen Ryggskotten arbetsträff hemma hos Annika och i förrgår passade jag på att få en guidad visning av trädgården när jag var över på en trevlig sommarfika.

Infartsplanteringen har växt till sig jättefint och redan nu börjar växterna bre ut sig. Det märks att det vattnats flitigt denna torra sommar!


Planteringen framför uterummet är också fin. Tobaken och luktärterna är på gång. Vitpyttorna blommar för fullt och lavendeln som vi kalhögg är grön och frodig.

Växttödet som tillverkades under arbetsträffen är numera målad i samma gula nyans som huset och en klematis är på god väg att klättra mot toppen.

/Anna