onsdag 31 mars 2010

tisdag 30 mars 2010

Påskpyntat ute

Det lilla körsbärsträdet står nu pyntat på trappan. Nu kan påsken komma när som helst!
/Anna

söndag 28 mars 2010

En kväll på stan

Igår for F och jag in till stan på eftermiddagen. Vi strosade i affärer, kollade in potentiella skjortinköp och drack latte, innan vi träffade familjen M och W samt J och S på italienska restaurangen La Scudetto på Kommendörsgatan. Där avnjöt vi en utsökt middag, varpå vi vandrade tvärs över gatan och in på Maximteatern för att se den sista föreställningen av svängdörrsfarsen Bruden som visste för lite. Teatern spelades i somras på Fjäderholmarna men har gått på Maxim under hösten. Det är alltid kul att se den sista föreställningen av en teater, skådespelarna ger lite extra och gårdagen bjöd på en rejäl dos improvisation. På vägen hem hann vi med en öl på Hotellet tillsammans med J och S. Trevligt!

F och jag fick också några böcker i present. Leif Qvists Utomhusprojekt bjuder på massor av bygginspiration inför vårbruket, boken om Feng Shui verkar spännande läsning och Nostalgiboken om godis och glass väcker en hel del svunna minnen. Tack!
//Catarina

lördag 27 mars 2010

Vårtecken vecka 12

I min trädgård börjar nu våren visa sig!
1. Nävorna visar sina ljusgröna blad då snötäcket smälter.
2. Koreansk anisisop börjar vakna.
3. I körsbärsträdets knoppar kan man ana kommande blad.
4. Digitalis-rosetter börjar dyka upp lite här och var.
5. Grönskande timjan dyker upp under snön.
6. Bland förmultnande daggkåpeblad finns ett grönt.
//Catarina

Strykbräda

Jag är dålig på att stryka. Ibland kan jag till och med välja bort snygga plagg just därför att de kräver strykning. Med en roligare strykbräda kanske lusten ökar? Ovan ser ni strykbrädans metamorfos de senaste femton åren. Tidigare verkar gult ha varit den typiska strykbrädsfärgen, en färg som numera inte ligger mig så varmt om hjärtat. Nu satsar jag på turkost-grönt-mönster med blombubblor!
//Catarina

fredag 26 mars 2010

Vår i kökssoffan!

Kökssoffan har fått ny sits. Vill känna lite vårkänslor nu!! Tyget är en bit som blev över, när jag piffade upp en annan sak här hemma...
//Catarina

onsdag 24 mars 2010

Vår i luften


Även om snön ligger kvar nästan över allt har den senaste veckans töväder fått våren att kännas allt närmare.
På jobbet blommar krokus sedan ett par veckor tillbaka, här hemma har vintergäcken intill husväggen varit framme nästan lika länge och idag fick jag den första lilla snödroppen av min snälle granne.
Om den kommande veckan blir solig och varm finns det kanske hopp om att kunna klippa ner växter och kratta i rabatterna till påsk!
/Anna

måndag 22 mars 2010

Nyläst

Mark Levengood har gett ut en samling texter i boken Sucka mitt hjärta men brist dock ej. Texterna kommer från krönikor i dags- och kvällspress samt från P1:s program "Tankar för dagen". Som läsare slås man av Marks känsla att skildra det vardagliga. Han blandar det kloka med det rubbade och ibland med lätt poetiska och symboliska inslag.

Mark skriver om släkten bl a sin farmor och hennes förhållande till trädgården:

Nära gränsen till Sovjet odlar min farmor sin trädgård. Hon odlar potatis och palsternackor och rovor, och hon är också sådär ledsen som konduktrisen. För farmor har glömt att i sina trädgårdar måste människan också odla rosor. Det måste finnas plats för rosor både i våra inre och våra yttre trädgårdar. Tillfällig skönhet som blommar i vår vardag.

Tänkvärt en vardag som denna!
//Catarina

söndag 21 mars 2010

Frösådd

Idag har jag skolat mina kronärtskockor. De har haft en ganska jobbig start, då några av mina växter råkat ut för ohyra. Skotten från skockorna drabbades också en vända, men jag hoppas nu att de kan växa på sig friskt i fortsättningen. Frösådder av lejongap och axveronika har hamnat i jorden. Så här års kliar det i fingrarna! Tänk att det står ett växthus i min trådgård i år. Det kommer att underlätta!!
//Catarina

Vårdagjämning

Igår sken solen, snön droppade från taken och plusgraderna steg. Det var vårdagjämning och dagen till ära skymtade de tappra nävorna sina gröna blad i det förtvinade snötäcket.
Jag brukar roa mig med att läsa Catharina Grunbaums språkspalt i DN. Dagens ämne var just vårdagjämning och de långa vokalernas betydelse för textens/ ordets stämning. Starkast av dem alla är å:et enligt Catharina. Nu längtar vi till vååååren....

Igår lekte många grannbarn tillsammans ute på vår lilla återvändsgata. Det cyklades, klättrades i träd, fixades i lekstugan, sopades och spelades bandy. Idag faller snöflingor stora som lapphandskar. Som vanligt har L och D inte riktigt plockat undan alla attiraljer på rätt plats, vilket idag innebär spår i snön kan man säga...
/Catarina

fredag 19 mars 2010

Lunchträff

Idag har vi lunchat tillsammans med en kär, gammal kollega och vän på Ekebyhovs slott. Det är så mysigt att ses K! Vi saknar dig!
//Anna & Catarina

onsdag 17 mars 2010

Krokus

Vid söderväggen utanför skolhuset på jobbet, har två gula krokus slagit ut. Det känns nästan overkligt, snön och kylan är ju fortfarande kvar. Våren lär dock komma, förr eller senare. SMHI:s nya vädersida lovar iallafall varmare väder framöver. Bildens instängda krokusar i den rostiga lådan, såg jag på mässan i helgen. Där fanns massor av vårinspiration!
//Catarina

tisdag 16 mars 2010

Vardagslyx

Ett dussin tulpaner och några slånbärskvistar är allt som behövs för att få mig på gott humör idag.
/Anna

måndag 15 mars 2010

Hungrig

Just nu är det verkligen inte lätt att vara rådjur. Snön ligger fortfarande halvmeterdjup och skaren är mycket hård. Trots att jag ogillar synen av rådjur i trädgården kan jag inte hjälpa att jag tycker mycket synd om stackaren som flera nätter i rad har sovit ute på fåglarnas matplats. Blödig som jag är har jag till och med börjar lägga ut lite extra fågelmat när kvällsmörkret sänkt sig, bara för att den ska få lite i magen. Självklart kommer jag att ångra mig bittert om någon månad när tulpanerna stryker med, men just nu känns det rätt i hjärtat!
/Anna

söndag 14 mars 2010

Några fler mässinköp!

Jag kan ju inte vara sämre än Anna! Här är mina mässinköp. Det blev några fröpåsar, fyra pelargonsticklingar(Creamery, Sandown, madame Nonin och Appleblossom Rosebud) och..

...denna fantastiskt fina gamla skolplansch. Jag har jagat gamla skolplanscher både på Blocket och Tradera under en tid, men har tyckt att de flesta med intressanta motiv varit på tok för dyra. Denna om växternas liv kanske kommer att få hänga i vårt blivande lilla sommarhus i Roslagen!? Eller så hittar jag någon bra plats här hemma.
//Catarina

Mässinköp


Ute i Kista pågår just mässan Rum och Trädgård för fullt och givetvis har trädgårdsföreningen Ryggskotten varit på plats. Vi var där redan när de öppnade och kunde därför botanisera ostört bland alla montrar.
Jag kom hem med sex stycken julrosor som jag ska försöka hålla liv i tills tjälen gått ur jorden, pelargon- och fuchsiasticklingar, en liten såg och en massa fröer.
Nu ska jag ta och plantera om sticklingarna och hitta något lämpligt sätt att förvara julrosorna!
/Anna

lördag 13 mars 2010

Grythyttan

Igår fyllde kära mor jämnt. Det firades med kalas på Grythyttans gästgivaregård. Solen glittrade och de röda små husen välkomnade idylliskt. Här har vi Bergslagens bruksbygd i ett nötskal.
Invändigt bjöd husen på mysiga miljöer. Många gamla klenoder blandades med mer moderna klassiker. Josef Frank-soffan skulle jag vilja ta med mig hem! Många små och stora rum kändes exklusiva och känslan av herresäte infann sig. Innan middagen var det förstås vinprovning, två vita och två röda viner betraktades, doftades och smakades av tillsammans med en sommelier. Carl-Jan har gjort starka intryck på gården! Mitt favoritvin blev förstås det vita vinet med fatkaraktär.

Alla rum var olika och personligt inredda samt döpta efter någon person som gett rummet en historia. Vi bodde i Direktören, uppkallad efter en herre från Stockholm, som reste med sin sekreterare och bodde i rummet flertalet gånger. På den tiden historien utspelar sig var detta inte märkligt alls, en upptagen direktör kunde omöjligtvis klara alla sysslor själv. Men han var förstås otrogen sin fru. Den pikanta detaljen i historien var dock att direktören, sekretararen och frun alltid valde att dela rum. Ja, finns det hjärterum så finns det stjärterum...
Vi bjöds på en utsökt fyrarätters-middag och hade väldigt trevligt kvällen lång tillsammans med släktingar och vänner! GRATTIS MAMMA!!
//Catarina

fredag 12 mars 2010

Vårkänning

I år gör den verkligen skäl för sitt namn, den tappra vintergäcken. Trots att det fortfarande är många minusgrader på nätterna kryper temperaturen upp över nollan om dagarna. Vårsolen värmer och längs husgrunden finns det ett par decimeter barmark där blommorna kan titta fram.
/Anna

Fredagsmusik


/Anna

tisdag 9 mars 2010

Takdropp

Nu droppar taken av solens värmande strålar. Är våren på gång?
/C

måndag 8 mars 2010

Wadköping

Vid ett besök i Örebro förra veckan passade vi på att ta en tur till den pittoreska stadsdelen Wadköping. Stadsdelen är ett slags Skansen i miniatyr med vackra gamla hus, torg och gator. Vi var inne i några av husen och såg bland annat Cajsa Wargs skafferi och några vackert målade tak. Vi passade också på att besöka ett konstgalleri, titta i ett par presentaffärer och fika på ett mysigt café.
Tyvärr låg snön djup, jag ser fram emot ett återbesök till sommaren då en tur till den närbelägna stadsparken definitivt står på agendan.




/Anna

söndag 7 mars 2010

Sportlov i Idre




sportlov
Idre
vackert väder
slalom
telis
snowboard
blåsigt
stolslift
knapplift
"ankan"
skidskola
ski-in
ski-out
after-ski
Aske
hopp i Parken
trevligt sällskap
sol
ravinen
Butter
Chocken
skidåkning
skidåkning
skidåkning
TOPPEN!
/Catarina

lördag 6 mars 2010

Trädgårdsböcker

Så här när våren närmar sig, längtar man efter lite fägring. För att stilla sin längtan kan man alltid läsa en bok. Jag har tänkt se över villaträdgårdens historia och kolla in öppna trädgårdar i Sverige. Inspirerad blir jag säkert!
//Catarina

Bokrea

I min bokhylla trängs många trädgårdsböcker, de flesta är en avslutningspresent från en klass. Jag behöver egentligen inte en enda trädgårdsbok till och hade absolut inte tänkt köpa några på vårens bokrea, men det slutade ändå med att jag kom hem med tre nyförvärv.

Lotte Möller har skrivit flera böcker som jag tidigare läst. Den här, Trädgådens natur, är en nyutgåva av en bok som tidigare varit slutsåld.


Gabriellas trädgård har jag tidigare fått låna av Catarina. Det är en vacker bok som ger mycket inspiration.

I drömmen om en trädgård för läsaren följa glädjen och vedermödorna med att ha en trädgård. Boken är illustrerad med fantastiska bilder och ger även den en stor dos inspiration inför våren och sommaren.
/Anna

fredag 5 mars 2010

Ris


Några sälgkvistar har fått ta plats i en kruka bredvid barnens soffa på övervåningen. Vårlängtan har börjat smyga sig på...
//Catarina

onsdag 3 mars 2010

Ohyra

Vad är det här för fulingar? Säkert någon typ av löss. Den drabbade är en vit orkidée, som jag köpte för två år sedan på Tulpanens hus.

Efter en ordentlig såpadusch får den stå i karantän några veckor, i tvättstugan, långt i från annat grönt.
//Catarina

tisdag 2 mars 2010

Överblommade?


Då snitt-tulpanerna bleknar i vasen och kronbladen sakta börjar vika sig utåt, slaktar jag helt sonika buketten vid fotknölarna och stoppar ner blommorna i en skål med vatten. Istället för att kasta ut buketten, kan jag nu njuta av den ett tag till!
//Catarina

måndag 1 mars 2010

Brokbladig växt

Jag har fått en brokbladig krukväxt med namnet Calathea Makoyana. Den lär härstamma från Brasilien. Hoppas att den trivs lika bra hemma hos mig!
//Catarina