fredag 31 juli 2009

Diskställ

Vårt gamla diskställ behövde en uppfräschning...

Med lite ljusgrå restfärg blev det som nytt!
/Catarina

Härliga Sandhamn

Ett Sandhamnsbesök hör verkligen sommaren till! För någon vecka sedan bordade vi en Cinderella-båt vid Nybrokajen och lämnade stan bakom oss. Ungefär två timmar tar den vackra båtresan.

Stockholm är vackert från vattnet

Väl framme i Sandhamn checkade vi in på utmysiga Sands hotell och satte oss sedan och njöt en god lunch på Dykarbaren och tittade på alla båtar som kom in i hamnen.

Till Sandhamn söker sig båtar i alla storlekar

På kvällen åt vi middag på Sandhamns världshus, gick på en promenad runt byn och avslutade dagen med goda drinkar.

Här på uteserveringen åt vi god middag

Dagen efter tog vi passbåten över till Lökholmen och gick runt och på den mysiga ön.

Utsikten från Havsörnstornet är fin!

Sandhamn sett från Lökholmen

Sedan var det dags att lämna ön för den här gången. Båten tillbaka var knökfull men vi lyckades få plats utomhus på akterdäck.

Hej då för denna gång!
/Anna

torsdag 30 juli 2009

Sitta i betong

Jag gillar ju betong och på sista tiden har jag lekt med tanken att gjuta en bänk. Allra helst skulle jag så klart vilja ha en fåtölj i betong, men det är nog på tok för komplicerat att göra en sådan på egen hand. Här är några exempel på fina betongfåtöljer jag stött på på sistone:

I Ekerö Centrum

Även denna står i Ekerö C, där verkar många av innergårdarna
ha fått fåtöljer.

Vid Norr Mälarstrand står denna skapelse.

/Anna

onsdag 29 juli 2009

Månadsbilder juli

Trots bortrensningen av ormögat känns framsiderabatten grön och frodig. Dessutom blommar en hel del nu! Däremot har buskrosen blivit risig och det ska jag komma ihåg till i vår, då den ska få en rejäl beskärning.
Salvian är snart utblommad, men nu kommer hortensian, rudbeckian och temyntan. Blommar gör också malvor, blå salvia, stjärnflocka och lavendel samt några borstnejlikor. Den sistnämnda är en bienn, vilket innebär många blommor vartannat år. Iår är det dock mest bladverk.

På baksidan blommar inte så mycket nu. Astilben lyser vacker och några vädd jag fick av Anna blommar i mörkrött. Den vita rosen som var hänförande i juni, vilar i väntan på ytterligare ett flor. Planket som nu har blivit överväxt av clematis Summer snow blommar snart med hundratals små vita blommor!
/Catarina

måndag 27 juli 2009

Örtagård

I Mariefred finns en mysigaffär som heter Pastellhörnan. Där fyndade jag denna rostiga skylt med skriften "Örtagård". Jag petade ner den bland salvian, malörten och citrongräset. Kanske inte en riktig örtagård, man iallafall...
//C

lördag 25 juli 2009

Mariefred

Nu har vi seglat till mysiga Mariefred. Vi höll nästan inte på att få en plats i hamnen, då det var Storebroträff som reserverat nästan alla platser. Väl iland promenerade vi en sväng på stan, shoppade lite i små affärer (bl.a favoritaffären Jerners rum) och gjorde ett besök på Grafikens hus. Sommarens stora utställning var Mamma Andersson.

Detta gulliga fönster tillhör Skomakargårdens B&B. Hade vi inte haft sovplatser i båten, hade jag hemskt gärna övernattat här!

På kvällen dinerade vi tillsammans med familjen K och familjen K/W på Gripsholms värdshus. En utsökt gös smakade bättre än bra. Vi for hemåt efter en god natts sömn i båten med härliga friska vindar i en skön läns!
//Catarina

Drinkar ute på Mälaren

Den vackra gångvägen längs Norr Mälarstrand är perfekt för en kvällspromenad. Ett bra ställe att stanna för en middag eller drink är anrika Mälarpaviljongen som fått trevligt nytillskott i form av en stor pråm ut i vattnet. Här stannar solen kvar länge om kvällarna. För den växtintressrade finns en hel del att titta på! Stora odlingslådor är utplacerade som avskiljare och vindskydd och i dem finns mycket vackert. Helt klart värt ett besök!




/Anna

fredag 24 juli 2009

Det växer så det knakar

Jag vet att det inte är dags för månadsbild riktigt ännu, men regnet och värmen gör att det växer så att det knaka i rabatterna och landen. Så här ser det ut i trädgården just nu.
Clematisen har växt sig stor och blommar för fullt, mot grannens garagevägg lyser den vita rabatten i mörkret om kvällarna och vi skördar mangold, potatis, bondbönor och sallad nästan varje dag.
/Anna

torsdag 23 juli 2009

I vikingarnas spår

Igår sken solen igen (det är något slags varannandags väder!) och vi passade på att segla till Björkö för ett besök på Birka tillsammans med familjen K. Vi började med ett svalkande dopp i Mälarens kalla vatten!
Sedan gick vi till vikingabygget, en liten by av ler- och halmhus med bl.a en gammal vikingatida smedja som är igång. Utanför ett av husen fanns en liten kryddodling. Att smaksätta maten har vi nog gjort i urminnes tider!

En promenad upp till Ansgar-korset känns som ett måste. Där uppe kan man vid klart väder se långt ut över Mälarens vatten. På vägen ner till båten igen mötte vi flertalet får, några kringvandrande turister samt två vikingaklädda människor som gärna ställde upp på bild!
I shoppen handlade L ett vikingasvärd och D en pilbåge. En glass hann slinka ner i våra magar också, innan vi for hemåt till Rasta igen. Vi lär återkomma!
//Catarina

onsdag 22 juli 2009

Nästan upp i himlen

I juni förra året köpte jag en aklejruta som inte riktigt ville komma igång och växa. Jag var på vippen att gräva upp den och flytta den för att se om den skulle trivas bättre på en annan plats, men så kom den igång och växte ganska bra. Nu vajar dess blommor nästan två meter över marken, det är verkligen häftigt hur fort den har vuxit!

/Anna

Solros

Nu blommar flera av mina solrosor!
/C

tisdag 21 juli 2009

Fyra nyanser av lila

Två sorters vädd, lila allium och lavendel blommar just nu i rabatten på baksidan. Det är konstigt med färger, lila är inte vanligtvis en favorit men lila blommor gillar jag jättemycket!
/Anna

måndag 20 juli 2009

Halvt utslagen

Bolltisteln, alla bin och humlors favorit, håller på att slå ut. Idag mitt på dagen såg den ut så här... halvt utslagen!
/Anna

Hysteriskt ormöga!

Nu har jag gjort det man inte ska göra, grävt upp en rabatt(eller iallafall delar av den) mitt i säsongen. Som F uttryckte det: "En uppväxt rabatt, är det inte det som är själva poängen?" Ja, det är klart, men när har man tid om inte på semestern?
Vårt hysteriska ormöga som växte i en ring runt altanen på framsidan är nu ett minne blott. Ormögat är otroligt vackert på våren, men växten är en marktäckare och hade i vårt fall både trängt undan andra växter samt orsakat röta i delar av träaltanen. Ormögats rötter, ett stenhårt, kompakt jordpaket gjorde det omöjligt för övriga växter att trivas och dessutom blev det svårt att få något djup i planteringen(då visuellt mot den bakomliggande häcken) eftersom rabatten på vissa ställen är ganska smal. Gräv upp och gör om helt enkelt!


Ligusterhäcken växer dåligt på vissa ställen och det tror jag beror på rotkonkurrens och dåliga ljusförhållanden. Några höstanemoner och digitalis har kommit upp mitt i häcken(hellre där än i ormögats jordpaket kan jag tänka). Nu är de flyttade till ormögats plats och förstås planterade i ny härlig jord!

Ser ni hålet i rabatten? Inte särskilt snyggt kanske... Här har det växt en gigantisk höstaster, som jag nu grävt bort. Varför då kan man undra? Från början köpte jag några småplantor med lilablommande astrar som jag hade i kruka. När hösten kom, grävde jag ner dem i rabatten i hopp om att de skulle överleva. Det gjorde dem, växte sig stora och högresta, dock endast i bladverket. Blommat har de aldrig gjort! Så därför - bort med dem!! Häckplantan bakom är liten och klen, den har ju växt i mörker i skuggan av astern och staketet. Nu ska den få lite gödning och förhoppningsvis lite sol!

I min ena odlingslåda har jag sått malvor, dels av några frön jag fått plocka i Annas trädgård och dels ifrån en fröpåse jag köpte då Ryggskotten hade fröträff på Gustavshill. I höst ska malvorna få flytta in i hålet i framsiderabatten, där den ickeblommande astern stod. Tillsvidare får de lysa med sin blomsterprakt där de står!
//Catarina

söndag 19 juli 2009

Husbygge

I veckan har vi varit i soliga Roslagen och jobbat lite på sommarhuset, eller ganska mycket faktiskt. Barnen har lekt med härliga kusiner; cyklat, hoppat studsmatta, plockat bär, åkt vattenplatta och badat. Moster G och pappa PS har följt med till stranden och åkt ut med båten tillsammans med alla barn, då F och jag snickrat på huset. Tusen tack!

Vi började med att sätta läkt på takpappen, isolera och bygga färdigt samtliga väggar samt sätta in det sista fönstret och dörren. Mycket småfix som egentligen inte syns så mycket, men som tar tid.

Paneldags! Mäta, såga (med alla tänkbara sågar - cirkel, kap och handjagare!), vinkeltänk, hålla, spika, spika och allting om och om igen.....

Sedan hann vi en och en halv omgång med Falurödfärgen också, mycket tack vare kära mor som är en riktig hejare med penseln!
Nästa steg blir att måla knutbrädor och foder, innan de spikas upp. Det går framåt!
//Catarina

lördag 18 juli 2009

Hanging basket

Vem drömmer inte om en hanging basket like this? Detta är väl typiskt engelskt om något? Utanför var och varannan port får man se upp så man inte travar in i en överdådig blomma. Denna såg jag när vi var i Broadway och jag hade hemskt gärna tagit med mig den hem!
//Catarina

torsdag 16 juli 2009

Rosenskära

Rosenskäran jag frösådde i våras står nu kraftig i rabatten. Dilligt värre kan man säga! De ljusrosa blommorna fladdrar lätt i vinden bland de dilliga stjälkarna och bladen.
//Catarina

tisdag 14 juli 2009

Monet-målning

Monet målade många härliga tavlor med blomstermotiv. Hans teknik var på den tiden nydanande och över hans målningar finns en slags prickteknik som inger ett visst skimmer. Bilden ovan skulle nästan kunna vara en Monetmålning. Det är det inte, utan helt enkelt ett fotografi från Anne Hathaways underbart färgsprakande och vilda rabatt.
//Catarina

måndag 13 juli 2009

Malva

Jag tycker mycket om malvor. I England såg Anna och jag malvor som nästan var som buskar! Här hemma i det inte fullt så gynnsamma klimatet blir de lite klenare, dock brukar de skjuta i höjden en hel del. I början av sommaren fick jag två malvaplantor av G. Nu har de börjat blomma och se vilka fina kronblad som kommer!!
//Catarina

söndag 12 juli 2009

Dagens bukett

Idag har jag jobbat lite i trädgården. Nu är det mycket som blommar! Jag kunde inte låta bli att plocka några daggkåpor, rosor och borstnejlikor. Lime och rosa är fint tillsammans!
//Catarina

lördag 11 juli 2009

Lykkefund

Förra året planterade jag en Lykkefund-ros och oj vad den har växt! Kolla bara på de här bilderna, tagna med ett års mellanrum...
Inte nog med att Lykkefund växer så det knakar, den doftar dessutom gott. På kvällarna kan vi nu sitta på altanen och känna hur dess doft blandar sig med den från den grekiska lövkojan som står i rabatten.



/Anna

torsdag 9 juli 2009

Dag 6 – Anglesey Abbey och hemresa

Dagen började med en biltur mot Anglesey Abbey, en parkliknande trädgård med många blickfång. Entrén var supermodern och snygg! Vi började gå längs ”winterwalk” och häpnade då vi oväntat steg in i björksalen. Kritvita stammar mot mörk häck. Häftigt!

Själva huset såg ut som en gammal kyrka utvändigt, men inomhus bjöd det på romerska känslor och vi föreställde oss hur vi skred ner för den vackra stentrappen, ledsagade av Mr Darcy, till middagen. Ros- och dahliaträdgården var för stram för vår smak (dock fanns en snygg och charmig gräsklipparman!), medan herbatious border var bedårande vacker.

Efter lunch for vi mot flyget hem. Snyft och gråt – bye, bye den litterära trädgårdsmysarresan!

//Anna & Catarina

onsdag 8 juli 2009

Dag 5 – Anne Hathaway's Cottage, Mary Arden's house, Coughton Court och Hougton Mill

Efter frukost tillsammans med ett äldre snacksaligt brittiskt par, for vi till Anne Hathaway's Cottage (Shakespeares fru).Vi möttes av en underbar Cottage garden full av blommor och grönsaker bla. en gång av doftande luktärter. Huset, ett i gammaldags stil med halmtak, smälte väl in bland all växtlighet.

Shakespeare´s mamma Mary Arden's hus låg i närheten och vi gjorde ett besök. Vi fick lite ”Skansen-känsla” och tittade på tidstypisk djurhållning, hus och rovfågelsuppvisning. Nu har minsann vråken Beckie landat på vår arm och snaskat inälvsmat!

En liten tur med bilen igen och vi landade i Coughton Court, ett mäktigt palats med exklusiv, pampig inredning och en prisbelönt trädgård. Murträdgården var hänförande i sin blomsterprakt och där fanns även en välskött köksträdgård och ljuvliga perennrabatter i varma respektive kalla toner. Under vår promenad runt trädgården var hettan var tryckande!

Efter en lång tur österut kom vi fram till Hougton Mill, en gammal kvarn i pittoreska Hougton. Vi tog en glass i värmen och försökte få rum på urgulliga B & B:et i närheten, med det var fullt. Vi körde vidare, med det var glest mellan gästhusen. Tillslut stannade vi på halvsunkiga Riverside hotel, där vi fick ett rum med himmelsäng i rummet ovanför baren. En öl vid floden svalkade på kvällen!

//Catarina & Anna