söndag 31 maj 2009

Månadsbild maj


Sedan förra månaden har löken satt fart på riktigt, mangolden, kronärtskockorna, borlottibönorna och blomsterbönorna är utplanerade och jordgubbarna har nästan blommar över. Längst ner i landet, mot växthuset till, har jordärtskockorna kommit upp. Där finns numera även en kinesisk-gräslökstuva.



I rabatten är det full fart på många av växterna. Fjärilsbusken som sett så risig har äntligen kommit i gång och jag påminns om att jag borde delat de jättelika daggkåporna i höstas. Jag ska fylla igen ett hål, som uppstått när linplantan dött, med några plantor koreansk anisisop.

/Anna

lördag 30 maj 2009

Månadsbilder maj

Denna bild är tagen runt 20:e maj. Japanska körsbäret står i rosa skrud, ligustern börjar bli yvig men en del plantor växter fortfarande dåligt, Kärleksörten kommer i bolliknande formationer och Ormöga och Kungsängsliljor är överblommade. Just denna tid verkar rabatten ha ett mellanläge i grönt innan bl.a Allium, Nepeta och Akleja blommar.

I baksiderabatten växer det så det knakar. Denna bild är tagen från växthuset.

Pionerna är på väg att slå ut, Jakobs nycklar blommar för fullt, clemats Sommer snow har satt fart upp mot planket och i bland vallmobladen ser man de ludna knopparna på väg upp.

Blodröd dubbelbladig bondpion inpackad i kompakt knopp.
//Catarina

fredag 29 maj 2009

Catarinas och Annas litterära trädgårdsmysarresa



Om en månad åker vi till England på semester! Idag har vi planerat vår rutt. I planen ingår många trädgårdar men också några stopp med litterär anknytning. Givetvis kommer vi även att se till att hinna med mysiga pubar och fina små byar längs vägen. Oj, vad vi längtar!



Dag 1 lördag
Ankomst till Stansted.
Beth Chattos Garden (09.00-17.00) utanför Colchester berömd för ovanliga växter
Biltur söderut
Övernattning i Kent

Dag 2 söndag
Sissinghurst Garden (11.00-18.30) trädgård med olika rum
Biltur väster ut mot Jane Austens hus
Övernattning nära Alton

Dag 3 måndag

Jane Austens hus (10.00 – 17.00) berömd författarinnas hem, här skapades fantastiska romaner
Biltur via Stonehenge och Shepton Mallets outlet.
Övernattning i närheten av Bath

Dag 4 tisdag
Cheltenham Imperial Gardens, allmän park med vackra blommor
Sudeley Castle (10.30 – 17.00) park med klippta häckar och rum
Övernattning i närheten av Broadway

Dag 5 onsdag
Strosa runt i Broadway
Snowshill Manor (11.00 – 17.30) murträdgård
Kiftsgate Court (12.00 – 18.00) jätteros, hela 20 m hög
Hidcote Manor (10.00 – 18.00) Arts & Crafts- trädgård
Övernattning i Stratford-upon-Avon

Dag 6 torsdag
Stratford-upon-Avon – Anne Hathaway’s Cottage och Shakespeare’s Birthplace. Till Stansted för hemresa.

Nu återstår det bara att se vad vi kommer att hinna med!

/Catarina & Anna

onsdag 27 maj 2009

Den som gräver en grop...

Ett besök i min systers trädgård har inspirerat mig till att gjuta ett rejält fågelbad i betong. Just nu gräver jag ett stort hål att hälla betongen i. Till helgen hoppas jag kunna påbörja gjutningen. Jag återkommer med vidare rapport!
/Anna

söndag 24 maj 2009

Sommarhus

Långhelgen har vi tillbringat i Roslagen. Nu har sommarhusbygget startat! Regnet gjorde det hela mer komplicerat och trots täckning var det svårt att hålla allt torrt utan tak.
Men solen kom tillbaka! Här kommer köksdelen att vara. Det blir en smalspis, liten diskho och ett "halvt kylskåp" med en arbetskiva över. För att bevara det luftiga intrycket funderar vi på öppna hyllor på väggen ovanför.
Innan jobbet inne väntar ska vi färdigställa allt utomhus. En del finns fortfarande kvar att göra på taket, några väggar ska isoleras och sedan ska det upp panel, vindskivor och foder som alla ska målas. Lite plåtarbete blir det säkert också! Därefter börjar det riktigt roliga.... fixet inomhus!
//Catarina

fredag 22 maj 2009

Duvbo

Duvbo är en förort till stan, mellan Hallonbergen, Solna och Kista. Numera finns det även ett Duvbo hemma i grannens anskrämliga tall.Lätet går inte att ta miste på. Den hungriga ungen håller låda för jämnan och de vuxna har fullt upp med att flyga in mat till boet. Nu har tallen blivit en smula mer omtyckt, dock bara en liten, liten smula. Ett eget Duvbo (ja, visserligen grannens Duvbo, men ändå) känns nästan positivt!
//Catarina

torsdag 21 maj 2009

Planteringsbord à la F&C

Jag har verkligen gjort marknaden vad gäller planteringsbord. Trots detta landar som vanligt F och jag i ett hemmabygge. I all enkelhet har vi snickrat ihop ett planteringsbord/ avlastningsbord till växthuset. F ordnade med en bläckplåtskiva i de mått jag önskade och sedan designade vi bordet utifrån den.
För materialinköp på ca 250 kr(!) har vi nu fått exakt det bord vi önskar. Med lite grå färg blev det riktigt fint!
Nästa steg i växthuset måste bli plattläggning. Eventuellt har jag ett parti grå betongplattor på gång. Saknas gör ju förstås också tiden. Förtröstan har jag dock, då sommarlovet faktiskt är i sikte!
//Catarina

onsdag 20 maj 2009

Vinstock

Vi har haft vindruvor planterade vid pergolan några år. I somras kom en liten druvklase, som dock torkade bort innan bären blev ätbara. Nu har jag flyttat in den ena stocken till växthuset!
I en djup grop med ny planteringsjord, finns nu vinstocken planterad inne i växthuset. Trots att jag ryckte upp den mitt i lövsprickningen ser den ut att må bra. Vinet blir nog den enda markbädden jag ska ha i växthuset, tror jag iallafall.... Nu ser jag framför mig klasar hängandes i taket, det vore något!
//Catarina

Blommar just nu..

Clematis Alpina. Förra året trodde vi att den nästan hade dött, iår finns massor med nickande blåa blommor som klättrar mot skyn!
Den verkar trivas tillsammans med löjtnantshjärtat. Skugga vid marken och sol i topp lär vara ett gammalt clematisknep.

Trots att det är hela tre veckor kvar till skolavslutningen börjar syrénens kronblad spricka ut i blom. Doften för minnet till barndomsdagar och vår väldoftande gamla syrénhäck på tomten vid gula villan, där jag bodde tills jag var en tolv-tretton år.

Japanskt körsbär bildar en rosa himmel ovan rabatten på framsidan. Vid frukosten spanar vi ofta på talgoxar som gömmer sig bland blad och blommor.

Jacobs nycklar? Ja, visst heter den så? Ursprungsplantan har jag flyttat runt lite i min trädgård, men nu verkar det som om den behagar dyka upp lite var stans...
//Catarina

måndag 18 maj 2009

Grönsaksland

I fredags hade trädgårdsföreningen Ryggskotten arbetsdag hemma hos A. Projektet för dagen bestod i att lägga grunden till hennes nya, fina grönsaksland.
Vi rensade Kirskål, sållade jord och byggde odlingslådor.


Med inspiration från klosterträdgårdens geometriska mönster har nu A fått stommen till
sin grönsaksodling. Dock behöver landet ramas in av ett stängsel för att hålla rådjur och hönor borta.


Några små plantor hann vi också plantera. Tänk vad fint det kommer att bli när hela marken är täckt av täckbark och lådorna fulla med grönt!
/Anna & Catarina

torsdag 14 maj 2009

Löjtnantshjärta

Nu har säsongen börjat då man kan plocka blommor i sin trädgård! Löjtnantshjärtat får en enorm kraft om våren. För några veckor sedan var den jämnad med marken, nu är det en blommande och grön buske på dryga metern. Några hjärtan på rad är fint i vas på köksbordet!
/Catarina

onsdag 13 maj 2009

Körsbärsfägring

Nu är den härliga fägringens tid här! Nästan alla träd står i blom. I min trädgård har körsbärsträdet kommit igång och står nu i sin snövita skrud.

//Catarina

måndag 11 maj 2009

Riddarsporrar

I fredags, när Catarina och jag var på Zetas, köpte jag bland annat fyra riddarsporrar. Nu har jag äntligen hunnit planera dem i den nya pion- och humlerabatten. Just nu ser det ganska futtigt ut men min förhoppning är att de ska växa upp över pionerna och blomma med vackert blå blommor.
/Anna

söndag 10 maj 2009

Nygammal hylla

Bakom växthuset har jag satt upp en liten hylla. I vårt gamla lilla badrum som vi renoverade i fjol, hade vi en liten glashylla ovanför fönstret. Konsollerna sparade jag och nu kom de väl till pass! Sedan hittade jag två plankor, som jag målade med grå gammal restfärg. Vips, en liten hylla för ditten och datten!
//Catarina

Äntligen sparris


Efter att under flera veckors tid hört kollegor prata om hur deras sparrisodlingar satt fart, utan att se minsta tecken till knoppar i min egen odling, trodde jag ett tag att de plantor jag satte förra året dött under vintern. Men nu äntligen kommer de efterlängtade sparrisarna!
/Anna

lördag 9 maj 2009

Grusade planer

Dagen har mestadels varit fylld av andra aktiviteter än trädgård, men en stund på eftermiddagen hann jag fixa lite. Ut med lite markduk och kratta lite grus! Grusad plan eller kanske entré, till växthuset blev det. Jag bredde ut befintligt grus som vi redan har från gången vid "berget" och under balkongen. Egentligen borde vi köpa mer, men tillsvidare får det duga. Nu börjar man ana en liten början till en "have".....
På Zetas köpte jag doftolvon, som jag trånat efter i många år nu. Efter en smärre fadäs i bilen (en undanskuffad bilstol välte och kraschlandade tvärs över doftolvonet) är en gren kapad och en lagad med klädnypa. Idag har jag dock omsorgsfullt grävt planteringsgrop, jordförbättrat och vattnat busken en längre tid efter plantering, så den stackars kraken ska få den bästa start som går efter mardrömsresan hem igår. Nästa år hoppas jag på blomning i maj - doften är obeskrivbart underbar!
//Catarina

fredag 8 maj 2009

Nya Zetas

Zetas trädgård i Huddinge har haft stängt några månader för ombyggnation. Idag var vi där en sväng, som belöning för att vi skrivit färdigt våra sista rapporter. Nu ska de bara skickas in och opponeras, sedan hoppas vi att saken är biff! Gamla trevliga Zeta, har nu blivit nya trevligare Zeta! Magnolian blommar!!
Här finns massor med växter, också för den kräsna. Rosavdelningen kan man botanisera i länge! Jag köpte en Portland ros, madame Boll, doftande och utsökt med bedårande rosa blommor med många kupade kronblad.

Anna var ståndaktig och köpte riddarsporrar enligt plan. Att strosa omkring i handelsträdgården ger ju mycket inspiration och det är lätt att impulsköpa!

På inneavdelningen fanns fina arrangemang och mycket att önska. Ögongodis blev det iallafall!
Trevlig helg!
/Catarina

onsdag 6 maj 2009

Utedags

Nu börjar växthuset fyllas av diverse frösådder och plantor, trots att huset inte riktigt är klart. I väntan på markbeläggning satsar jag på odling! Några av mina plantor som skolats inomhus har nu fått flytta ut t ex. koreansk anisisop, prydnadsfrukter, zinnia och rosenskära. Det skulle vara bekvämt med hyllor i huset! Nu när alla krukor och byttor står på marken blir ryggen till en ostkrok....

Efter en vända i trädgården kan jag med förtjusning se att pionerna knoppas till bredden!
//Catarina

tisdag 5 maj 2009

Passionsblomma

Nu har den slagit ut, den magnifika passionsblomman!
Dessutom lär det bli fler blommor!!
/Catarina

måndag 4 maj 2009

Jordgubbsblomma


Om vädret vill och rådjuren håller sig borta blir det kanske hemodlade jordgubbar till midsommar! Helgens sommarvarma väder lockade i alla fall fram blommor hos några av jordgubbsplantorna i den varma rabatten längs väggen.
/Anna

söndag 3 maj 2009

Helg i Sandhamn

F och jag har varit i Sandhamn i helgen. I fredags tog vi skärgårdsbåten ut till Sandön, som ligger precis på gränsen ut mot havet och ytterskärgården. Vädret var strålande och fastän våren inte kommit alls så långt här ute, var det riktigt ljumma vindar. Solen rodnar på sin väg ner över hamnen. För 200 år sedan var stället en viktig lotsplats. Idag finns ca 100 bofasta på ön. Massor med turister besöker ön främst sommartid, även om hotellet har öppet och konferensmöjligheter finns året runt. F och jag har seglat hit några gånger tidigare, men detta var första gången vi kom med reguljärtrafik.
I lördags vandrade vi runt hela ön, vilket tog dryga två timmar. Här en vy ut mot Korsö. I vattnet utanför går starten för Gotland runt varje år.

På öns sydöstra sida finns Trouville. Där ligger sommarstugor i lite mer human storlek och en fantastisk fin sandstrand. På fjärden utanför har F och jag råkat ut för ett smärre haveri en gång, då ett rev brast när det blåste huggorm - hela 18 s/m, men det var länge sedan...

Runt hela ön finns massvis med stigar att promenera på. I slutet av 1800-talet planterade man in tall för att på så sätt kunna binda sanden lättare. Idag finns ganska mycket skog på ön och många verkar vara noga med att bevara den som den är, vilket är lyckosamt.

Runt hela ön sökte F och jag ledtrådar ur den deckare vi just läst av Viveka Sten. Även om det är fiktion, är miljön igenkännande och viss fakta stämmer. Den Brandska gula villan sägs vara uppdiktad, men vi hittade förstås ett passande stort, gulmålat hus med torn lite västerut från kyrkogården. Många andra mysiga små hus fanns det förstås också och vi fantiserade om fiktiva sommarboenden. Huset på bilden blev tillslut vår favorit!

Gammal skärgårdsbebyggelse ligger tät med trävillor och tillhörande bryggor. Där segelbåten kommer är själva inloppet till Sandhamn, en bråddjup trång passage som i folkmun kallas för Sandhamnshålet.

Vi bodde på Seglarhotellet i hamnen. Mycket trevligt med utsikt över hav och fräcka båtar. Hit återvänder vi gärna!!
/Catarina

lördag 2 maj 2009

Vårfix




De senaste dagarna har ägnats åt en massa praktiskt arbete utomhus och nu är jag både rödbränd och trött. Jag har börjat klippa ur häcken som löper runt vår tomt. Den har nog inte blivit ordentligt urklippt på många, många år och var nu i stort behov av en översyn. Vi har även tvättat och bottenmålat båten samt byggt en ny durk till den, städat altanen och oljat in både den och utemöblerna, gått till attack mor de första maskrosorna, skolat om plantor och klätt in humlepålarna med hönsnät för att humlet ska kunna klättra lättare.
/Anna

fredag 1 maj 2009

Månadsbild april

Ännu en månad har gått och nu är våren verkligen här! Den senaste månaden har det varit full aktivitet i trädgården. Jag har klippt ner perennerna och den nya tillväxten har verkligen satt fart. Den första omgången vårblommor har vissnat ner och gett plats åt tulpaner och allium vars knoppar snart slår ut.
Jag har gödslat och grävt om i grönsakslandet. Under ytan ruvar jordärtskockor och bondbönor. Den röda och gula sättlöken är alldeles nyplanterad. Det enda gröna som sticker upp är gräslök och luftlök. I rabatten närmast huset har pärlhyacinterna snart gjort sitt för i år. Jordgubbsplanorna behöver ansas för att inte ta över totalt, likaså prästkragarna. Clematisens skott är ungefär femton centimeter långa och växer lite varje dag.

/Anna