fredag 30 januari 2009

Månadsbild

Inspirerad av Anna, har jag nu också bestämt att följa årstidsväxlingarna i min trädgård genom att ta bilder en gång i månaden utifrån samma vy. Jag tänker följa den stora rabatten på vår framsida och en rabatt vi har mot planket på baksidan. Här kommer mina januaribilder! I januari välkomnas man av denna syn vid uppfarten hemma hos mig. Lavendelhäcken har fått sig en riktig törn, kärleksörtens stänglar samlar snö och halvt förmultnade växter täcks av ett tunt vintertäcke. I rabatten finns mest perenner, men även en del vårblommande lökar. Så här i januari skulle man ju kanske önska att det även växte något vintergrönt!
Vid planket på baksidan har vi en rabatt som först tillkom för att kunna plantera växter som "blivit över" lite här och var, där andra projekt tagit vid i trädgården t ex breddade vi vår uppfart och fick gräva bort en del växter. Bakom planteringen har det egentligen aldrig funnits någon helhetstanke och det visar sig i ett sammelsurium av växter, som kanske inte alltid passar ihop så bra. Med lite dokumentation kring vad som faktiskt växer i rabatten, hoppas jag kunna gräva bort och lägga till växter för att få en större enhetskänsla och massverkan.
//Catarina

torsdag 29 januari 2009

Trend?

Senaste numret av Hus och hem presenterar denna framsida. Vad är det jag ser? Jo, en färgsorterad bokhylla!! Kan det vara en ny trend mån tro eller är det bara en ren slump? Min färgsorterade bokhylla här hemma, känns iallafall genast en smula mer inne!
//Catarina

Januari

En gång i månaden under hela 2009 tänker jag ta kort på en av mina rabatter och på ett av grönsakslanden. De första månaderna kommer det nog inte att vara så stora förändringar mellan bilderna med när odlingssäsongen väl kommer igång hoppas jag kunna få en bra uppfattning om skiftningarna i växtlighet och på så sätt få nya idéer till förändringar i planteringen.
Det här rabatten på baksidan av huset. Jag har inte klippt ner några perenner utan alla gamla blommor och blad är kvar. Det enda som bryter av i allt det vissna och bruna är några buxbomsklot som trotsar vintern med sina gröna blad.

Här är det ena av två grönsaksland som ryms i trädgården. Det ligger skyddat mellan huset, garaget och växthuset. Ett par solrosor står fortfarande kvar och agerar fågelmat. Mitt i landet sätter mangloden fart så fort det varit tö någon dag, kanske kanske överlever den vintern.
Inne i växthuset övervintrar en massa utemöbler. Där finns också en vinranka som snart ska bli ordentligt nerklippt.

onsdag 28 januari 2009

Aktuellt

I veckan har det varit en tung minnesdag tillägnat alla de judar som dog under andra världskriget. Jag har läst ett otal artiklar i Dn och hunnit se en del av de TV-program som visats i ämnet. Häromdagen uppslukades jag för femte eller sjätte gången av filmen om Schindler och igår fastnade jag i en dokumentär om de kvarlevande överlevarna från kriget och deras viktiga uppgift att informera eftervärlden om det inträffade. Ämnet berör. Historien har ju en tendens att upprepa sig. Jag förfasas över den främlingsfientlighet som spirar i vårt samhälle och inser att vi i skolan har en viktig roll i denna demokratiska fostran. Vad säger du Anna? Med tanke på våra diskussioner kring urval och vit-, västerländsk- och manlig kanon, borde det inte ligga mer tyngd vid att bredda elevernas generella repertoarer i flertalet ämnen, för att kunna öppna upp för en kulturell mångfald i större omfattning än vad som sker i dagsläget?
Oj, nu blev det jobb igen.... detta är ju ingen jobb-blogg, men jag kunde inte hålla mig.....
//Catarina

Snart är verkligen julen slut.


Julgranen slängde jag ut på nyårsdagen, pyntet och adventsljusen är sedan länge förpassade till sina lådor i förrådet och nu lider också amaryllissäsongen mot sitt slut. Sedan flera veckor lever julblommorna i fredlig samexistens med de mer vårliga tulpanerna, men till helgen har nog till och med det här långlivade exemplaret blommat över.
/Anna

söndag 25 januari 2009

Ny stil

I sju-åtta år har vi haft Josef Franks tapet Paradiset som fondvägg i sovrummet. Jag tycker mycket om mönstret och förövrigt även andra av Franks mönster. Det senaste året har jag dock funderat på att byta tapeten.
Jag hittade en tapet i en inredningstidning, Cole and sons African tree, vilken jag inte riktigt kunde slita mina tankar ifrån. Jag beställde två rullar från Måleributiken i Alvik innan jul och för en vecka sedan kunde jag åka dit och hämta ut dem. Idag skred jag till verket......

.... rummet har nu fått en lite mer sofistikerad look, inte så glatt och rörigt utan mer dämpat och lugnt. Lystern i tapeten är fantastisk, den skimrar i silverblått. Det hela för ju förstås med sig en del annat. Nu vill jag ha nya lakan, ett nytt draperi till den öppna garderobsdelen och nya garderobsdörrar i vitt med spröjsade fönster. Kanske framöver någon gång!?

I butiken 054, i Karlstad köpte jag en väggbonad i jutetyg innan jul. Den har äntligen kommit upp på sin plats, då jag tycker den passar betydligt bättre med min nya tapet.
//Catarina

fredag 23 januari 2009

Svängigt



Den här svängiga dängan satt vi hela kvällen och jobbade med igår. Varför då kan man undra... Den som befinner sig på Fasching ikväll får veta!
/Anna & Catarina

onsdag 21 januari 2009

Tiden

Klockan tickar, visarna rusar varv efter varv.....
Just nu känns det som om jag hela tiden är jagad av denna klocka; frukost, skrapa rutan, jobb, jobb, möten, hämta barn, handla, laga mat, diska, läsa saga, studera, skicka mail, jobb, jobb.... Nu är jag äntligen klar med dagens rättning, måste varva ner en stund innan jag måste ta tag i allt som ska plockas fram och förberedas inför morgondagen (annars faller morgonlogistiken här hemma). Måsten, måsten, måsten.... jag hoppas jag hinner sova....
//Catarina

måndag 19 januari 2009

Pluggmusik

Dagen har jag spenderat i soffan, framför brasan med att läsa kurslitteratur och lyssna på the Smiths.

/Anna

söndag 18 januari 2009

Tidigare vinster

Visar här ett litet axplock av de tidigare vinster och tröstpris jag har vunnit från konstföreningen jag är med i. Jag är speciellt förtjust i de två röda tavlorna på bilden med tavelgruppen och kanske mest i "tegelstens-tavlan" som är målad av Britt-Marie Sundström. Kopparfågeln av H. Allert som står på hyllan över braskaminen är också en kär ägodel.
//Catarina

fredag 16 januari 2009

Äntligen helg

Jag firar helgen med tjugo krispiga tulpaner.
/Anna

Tröstpris

Årets konstutlottning resulterade i att denna lilla keramiska ask fick följa med hem. I år hade jag inte lyckan att bli "dragen" och utvald att välja bland tavlor, glas och skulpturer..... men tröstpriset är inte fy skam. Nu tröstar jag mig med helg efter en vecka fylld med alldeles för mycket arbete.
//Catarina

tisdag 13 januari 2009

Loppmarknad

I söndags var jag på Ekebyhovs slott för att titta på vernissagen inför årets konstutlottning. Jag är med i kommunens konstförening och varje år är det konstutlottning där man kan vinna fina alster eller iallafall få tröstpris(som förövrigt brukar vara jättefina). På slottet höll även andra evenemang till denna dag t ex en orkester som spelade och några som hade loppis. Jag kunde förstås inte motstå en runda på loppisen. För ynka 20 kr fick jag både en silverbricka och en gammal ölflaska från Uplandsbryggeriet.
F gillar Per Morbergs matlagningsprogram och i höstas gjorde Morberg egen äppelmust. Sedan dess har vi haft funderingar på att också försöka oss på att musta. Den gamla ölflaskan kanske kan vara en potentiell äppelmustflaska??
//Catarina

måndag 12 januari 2009

Planer

Även om vi inte ens hunnit till mitten av januari så känns det redan mycket ljusare och mer vårlikt. Det är hög tid att beställa fröer och börja fundera över vad som ska odlas till sommaren - själva planeringsfasen är nästan lika kul som odlingen i sig! Jag skissar och funderar vad över vilka grönsaker jag vill ha, hur mycket jag ska ha av varje sort och var de ska stå. Jag funderar över vilka sommarblommor jag ska satsa på i år - det finns så mycket fint men utrymmet i trädgården är klart begränsat.
/Anna

söndag 11 januari 2009

Krukväxter






En del krukväxter har länge sett hängiga ut och idag gick jag loss på lite omplantering. Ny fräsch jord och lite krukväxtnäring hoppas jag ska få fart på dem igen. Några hade nästan ingen jord kvar att växa i, så det kan nog bara bli bättre!

En orkidé jag fick för två år sedan av en elev på skolavslutningen har till min stora förtjusning fått "luftskott". Själva orkidén och de tre skotten har jag nu planterat om efter konstens alla regler med vitmossa och bark. Nu hoppas jag att de små rotar sig och blir egna små plantor!
//Catarina

lördag 10 januari 2009

Objuden gäst

Tyvärr har gumman tö kommit tillbaka och det tunna täcke av snö och frost vi haft den senaste tiden börjar försvinna. På trappan står min mosskorg med hyacinter och till min förvåning upptäckte jag igår att där har varit objudna gäster. De är inte lite fräcka heller, rådjuren!! Betänk att de stått på farstutrappen, precis utanför ytterdörren och smaskat hyacintlökar utan några skrupler alls!!
Hrm... jag måste fixa något annat, inte så lockande för rådjurens smaklökar tror jag... om det finns...
//Catarina

fredag 9 januari 2009

Tazetter

Mina tazetter planterade jag i god tid innan jul, för att de skulle hinna upp. Man kan väl säga att de har varit väldigt långsamma i starten....
Nu blommar tre av fyra lökar! När man sitter i fåtöljen nedanför fönstret där de står känner man en sådan där härlig tazett-lukt!

Rotsystemet har satt fart och belöningen är de vackra vita blommorna!
//Catarina

onsdag 7 januari 2009

Trädgårdstidning

Idag har vi jobbat på med vårt rapportskrivande hemma hos mig. Anna tog med sin nya Gardens Illustrated och vi hann bläddra lite snabbt i numret under tiden vi åt lunch. Stackars dig Anna! Nu upptäcker jag så här efter handling och hämtning av barn att det pinfärska numret ligger kvar här på vårt köksbord. Nu vet jag vilken kvällslektyr jag ska välja (attans, jag borde egentligen läsa studielitteratur...). Jag lovar att ta med mig din nya tidning till jobbet imorgon!
//Catarina

tisdag 6 januari 2009

Skridsko igen!

Jag kan inte låta bli att visa lite fler skridskobilder!!!Idag har vi åkt en halvdagstur, utan barn, på Långtarmen upp mot Skytteholm och en bit till. Det var F och jag tillsammans med våra kompisar J och H. Vi började i motvind och fick kämpa på en del....
Fjärden ligger blank som ett nybonat golv!! Fantastisk fin is, mellan en till två decimeter, några råkar med tunnare partier och förbi Stenhamra lite mer osäkert. Längs strandkanten kollade vi in bävrarnas framfart - oj, vad hungriga de måste ha varit. Efter fika vände vi om och seglade med medvinden hemåt. Detta kan man leva på ett tag framöver!
//Catarina

Favoritplatsen

Vårt vardagsrum har fått sig ett riktigt uppsving sedan vi installerade kaminen där. Förra vintern använde vi inte rummet så mycket utan satt oftast i tv-rummet om kvällarna. I år lockar brasan mer än tv-apparaten, det är verkligen vilsamt att sitta och höra på knastret och se lågorna dansa. Det är dessutom fantastiskt skönt att komma hem till en skön brasa efter en dags uteaktiviteter!
/Anna

Mälaris

Det smala vattnet mellan Färingsö och Ekerö har det föga charmiga namnet Långtarmen. Där har isen nu lagt sig skridskotjock. Så här såg det ut igår när vi var nere vid bryggan för kika på isläget. Tyvärr var vi på promenad och hade inga skridskor med oss med ett gäng glada skrinnare syntes utanför Skytteholms slott.
/Anna

måndag 5 januari 2009

Fotoalbum

Idag har jag låtit CD-brännaren gå varm. Jag har rensat alla bilder från 2008 i min dator och sparat de jag vill ha kvar på CD-skivor, märkta med innehållet. För att underlätta till nästa rensning, har jag kommit på ett nytt system....
/Catarina

söndag 4 januari 2009

Vårkänslor

Ett fång med vita krispiga tulpaner är vårkänslor i början av januari. Nu är den glada julen slut och utstädad. Vad passar då bättre än färska snittblommor?
/Catarina

lördag 3 januari 2009

Långfärdsskridsko på Svartsjöviken

Stockholmsområdet är fantastiskt när det blir minusgrader utifrån ett långfärdsskridsko-perspektiv! Tyvärr har en del isar, som faktiskt låg för ett par dagar sedan, blåst upp igen. F är en riktig fantast som redan åkt många turer denna säsong och visst är det en tjusning med naturupplevelsen man liksom får på köpet.
Igår hade vi barnen med och då åker man bara där det är stensäkert och risken för plurr är obefintlig. Svartsjöviken är ett bra ställe, där det både finns en översvämmad åker att skrinna på och där kärnisen nedanför slottet faktiskt var dryga 10 cm. D åkte på med sina hockeyrör, L ville mest bli dragen på snowracer och F och jag for i cirklar över isen. En härlig familjeaktivitet helt enkelt!
/Catarina

Lappa och laga

Vingligare blomma än en hög amaryllis får man leta efter. För ett par dagar sedan tog gravitationen överhand och fällde min efterlängtade röda just innan den skulle börja blomma. Båda stänglarna knäcktes! För att rädda situationen åket tejprullen fram.

Och nu äntligen har den slagit ut!

/Anna

torsdag 1 januari 2009

Nyårsbukett

När Catarina och jag var på stan för ett par dagar sedan passerade vi Hötorget när det närmade sig stägningsdags där. Jag fick med mig ett jättefång blommor hem för en femtiolapp! Det här är några av dem som jag har satt i en vas i vardagsrummet.
/Anna

Ett gott skäl att slänga ut granen...

Vår gran har barrat sedan dagen vi tog in den. De senaste dagarna har läget dock förvärrats av att den här lurviga krabaten fått smak på att leka under julgransmattan. Idag är det slut med det - granen åker ut, en bra start på det nya året!

/Anna

Nymålad skänk

Så här på nyårsdagen, när man inte orkar göra något alls passar jag på att visa lite före- och efterbilder på vår skänk i köket. I november bytte jag ut knopparna och funderade även på att måla träskivan.
Det lagom stora jullovsprojektet är nu i hamn. Skivan är målad och även trähyllan vid skåpsdörrarna. Jag använde en lite giftigare färg efter tips från L i färgaffären, för att slippa grunda. Nu står nog köksstolar och bord på tur att målas och då vita förstås, fast det känns som ett längre projekt!
//Catarina