tisdag 30 september 2008

Kamelbullar

För några år sedan lyssnade jag på en intervju med matkreatören Anna Bergenström. Hon sa att hon tyckte det var viktigt för barn att få uppleva dofterna från köket och på så sätt invigas i matlagning och bakning. Jag håller med henne! Trots att vardagstimmen var sen kavlade jag och barnen upp ärmarna inför ett bullbak. Att sätta en deg under matlagningen är ju en baggis, men bullar kräver ju några moment till. L hann somna innan allt jäst färdigt, men D bakade med iver några bullar. Jag kan smöra och sockra mamma och sedan kan jag skriva en bullskylt! Förskoleklassen har verkligen satt fart på alla skriftliga meddelanden här hemma. Kanelsnurror med äpplen förvandlades snabbt till bulle med kamel................


I dagarna är det kanelbullens dag och receptet på dessa smarriga kanelsnurror med äpplen kanske kan vara något...

100g smör, 5 dl mjölk, 50 g jäst, 1 dl socker, 1/2 tsk salt, 13-14 dl vetemjöl - Smält smöret, tillsätt mjölk, värm till 37 grader och smula ner jästen. Blanda i alla torra ingredienser. Jäs ca 30 min.

Fyllning: smör, socker, kanel, vaniljsocker, skalade äpplen i småbitar - kavla degen, bre på fyllningen, vik degen dubbel, skär remsor om ca 3 cm som sedan delas på mitten(håll ihop övre kanten) och sno ihop till en knut. Jäs ca 25 min.

Pensla bullarna med ägg eller vatten och strö på pärlsocker. Grädda i ugnen ca 6-8 min.

/Catarina

Två tavlor

I helgen passade vi på att åka en tur på Konstringen, vår lokala konstrunda här på Mälaröarna. Egentligen letade vi efter något fint att ha över vardagsrumssoffan men det hela slutade med att vi köpte de här:
/Anna

måndag 29 september 2008

Shopping i stan


I torsdags skickade vi in våra rapporter och detta firades med en shoppingtur i stan under fredagen. Vad är väl bättre att börja med än en latte och en smarrig muffins på Muffin Bakery? Med siktet inställt på främst inredning och växter strosade vi en runda. Favoritbutiker som Årstiden fick sig ett besök, där finns massor av inspiration i form av trädgårdsidéer, bruksföremål och kläder.
Weibulls butik på Sveavägen var vi förstås en sväng i. Där köpte vi knölar till amaryllis, tidlösa och cyklamen. Nu kan vi pyssla med växtarrangemang hemma! Rundan avslutades med ett besök på pill- och plockaffären Syster Lycklig. Trots att själva butiken är ganska liten finns MASSOR med saker som man gärna skulle vilja köpa med sig hem!

Fler inspirerande besök i stan lär vänta på oss framöver!
/Anna och Catarina

söndag 28 september 2008

Höstpromenad i Drottningholmsparken

I helgen har det varit ett underbart höstväder! Vi passade på att stanna till i Drottningholm och ta en härlig promenad i parken.

Vy ner mot slottet, den vackra fontänen är fortfarande igång


Drottningholmsteatern


Ståthållarbostaden är ett vackert blickfång


Uppe vid Kina slott


De långa kastanjealléerna håller på att skifta färg


Nedanför slottet blommar ett hav av rosenskära

/Anna

lördag 27 september 2008

På önskelistan!

Till vår hall önskar jag mig ett litet avlastningsbord och på Bruka har jag hittat det jag söker! Tänk att få välkomnas av detta när man kommer hem! Jag är speciellt förtjust i den "ruffa" ytan på skivan.
Egentligen hade jag från början tänkt denna variant av bord, eftersom de djupare lådorna tilltalar mig mer, men då finns ett krux: bordet är lite för brett. Vår hall är smal med många dörrar och det får absolut inte ge känslan av att det blir övermöblerat. Jag tror att det andra bordet också kommer att bli jättesnyggt. Nu fattas bara en sak....................finansieringen av det hela. Den som spar han har.......................inte så roligt................
/Catarina skrev och Anna fotograferade

fredag 26 september 2008

Sonjas hibiskus

Här kommer ett gästinlägg från vår kära kollega Sonja!
Här kommer en bild på min hibiskus som jag har ute utom på vintern då den står i mitt kallförråd. Den tappar alla blad på hösten och står kal o tråkig i förrådet. Men när våren kommer skjuter den skott o nya blad. Blommar gör den i slutet av juli o tills det blir kallt i slutet av september.
hälsar Sonja

torsdag 25 september 2008

Aktivitetstips!

I helgen är det den årliga Konstringen här på Mälaröarna. Lokala konstnärer ställer ut och visar upp sina alster. Det brukar också finnas möjlighet att köpa. Ta en titt på sidan som är länkad och spana speciellt in nummer 4! Evas keramik, silversmide och tovade alster gillar jag starkt. En tur på Konstringen i helgen hoppas jag att jag ska hinna med!
/Catarina

måndag 22 september 2008

Trevlig läsning


Det nya magasinet Mat & Vänner Inred hade jag inte hört talas om innan det oväntat damp ner i brevlådan i fredags. I helgen har jag bläddrat och läst och hittat flera godbitar! Där finns ett reportage från Skulpturfabriken på Gotland (jag drömmer om ett handfat i betong därifrån!), flera vackra hus beskrivs i bild och ord och ett reportage om offentlig konst i Borås gör mig sugen på en avstickare dit nästa gång resan bär till västkusten. Dessutom bjuds läsaren på skaldjursrecept som ser fretande ut.
Kort sagt, Mat & Vänner Inred var trevlig läsning!
/Anna

Färdigslipade fönster!




Drömmen om ett växthus lever fortfarande, även om processen att bygga ett kommer att ta tid. I början av juni köpte jag ett parti gamla fönster från en rivningskåk, närmare bestämt tretton stycken. I carporten har jag sedan dess spenderat åtskilliga timmar med skrapning av gammal färg. Nu är äntligen alla fönster skrapade och tvättade! En del har fått en omgång träolja, andra står på tur. Nu har fönstrena fått flytta in i vårt förråd. Under hösten har jag tänkt kitta och måla, så att fönstrena är klara att användas i vår! Fyra glasrutor sprack under skrapningen och de ska också bytas mot nya rutor. En kollega har en ramverkstad och hon har lovat hjälpa mig med de måttbeställda glasen. Etapp ett av hundra!? är iallafall avklarad i projekt växthus. Skam den som ger sig!
/Catarina

söndag 21 september 2008

Färgskiftning

Hösten är en tid full av färgskiftningar. Bladverket i de flesta träd går från ljusare till starkare färger, det dova och inställsamma gröna blir plötsligt eldigt orange eller värmande rött. Andra växter gör tvärtom. Solhattarna blommar först i mörk purpur som med tiden blir nästan blekt ljusrosa och hortensian går från ihärdigt blått till svala toner av grårosa. Varje växt verkar ha en egen strategi för att förbereda sig inför vintern.
/Catarina

fredag 19 september 2008

Ett hav av sallad och kryddor

Förra helgen gjorde vi ett besök på Svegros anläggning i Torslunda på Färingsö. De deltog i det rikstäckande arrangemanget Smaka På Husen, en dag då det runt om i landet var öppet hus på ställen som framställer eller utskänker mat och dryck.
Besöket på Svegro var verkligen en upplevelse. Deras växthus är enorma, totalt odlar de på 50 000 kvadratmeter. Produktionen i Torslunda står för 40 % av den svenska försäljningen av kryddörter och sallader.
Någon kamera hade vi inte med oss så bilderna är tagna med mobiltelefonen.

Här växer persilja i långa rader

Detta måste var himmelriket för en kanin!

Det var intressant att följa hela processen från sådd till färdig produkt

/Anna

Rapport-ångest

Nu har Anna och jag läst och läst och läst för att sedan kunna skriva och skriva och skriva. Till vår eminenta kurs hör deltentamina bestående av rapportskrivning utifrån litteratur, genomförda lektioner, effekter och slutsatser samt krav på att det skrivna ska följa formreglerna för forskning. Ju mer man justerar sin rapport desto osäkrare blir man; Har jag citerat med rätt teknik? Har jag uppfattat litteraturen på det sätt som förväntas? Är mina slutsatser korrekta och har jag belägg för det jag skriver?? Ångestmolnet hänger som en tung dimma.....................
Nu är iallafall rapporterna ivägskickade till vår studiegrupp för en första granskning. De kan förhoppningsvis ge en fingervisning om hur läget är, innan rapporterna ska in på riktigt nästa vecka!
/Catarina

tisdag 16 september 2008

Äppelmust på Rosenhill

På den bohemiska gården Rosenhill på Ekerö kan man om höstarna musta äpplen. I helgen lastade vi bilen full av äpplen och vänner och styrde kosan dit.

Dagen började med äppelplockning.


Det blev en stor skörd!


När vi kom fram till Rosenhill visade det sig att vi inte var ensamma om att vilja musta. Kön var lång så vi fördrev tiden med fika ute på den stora altanen, gos med kattungar och en titt runt odlingarna.



Om man inte vill gå ut på fälten och skörda det man vill ta med sig hem går det bra att köpa grönsaker om blommor i butiken.

När vi äntligen kom fram till mustningen gick allt fort...
Först tvättades äpplena i ett badkar



Därefter stoppades de ner i en stor rivmaskin.


De rivna äpplena pressas för att få ur all must.


Resultatet av dagen: 85 liter fantastiskt god nypressad must. Det gäller att ha gott om plats i frysen eller många vänner att dela med eftersom musten jäser redan efter några dagar.


/Anna

Ljussättning


Bilden är inte den bästa trots en hel del fix med inställningen av kamerans blixt. Verklighetens stämning är mer dunkel. Det är svårt med skarpa bilder i mörkret!

I nästan alla mode- och trädgårdsmagasin är ljustrenden tydlig. Numera ska man ljussätta allt, både ute och inne och det finns massor av tips hur man ska göra för att skapa stämningar med olika typer av ljus och armaturer. Det är ett spännande sätt att tänka tycker jag, för visst
kan man skapa häftiga effekter!
I min trädgård, på framsidan nära entrén har vi en spotlight riktad underifrån upp mot kronan på det kinesiska körsbäret. När mörkret faller tecknas ett fanatsiskt ljusspel i bladverket och stämningen blir aningen trollsk. Då inser jag att jag borde jobba mer med ljus i trädgården, speciellt så här på höstkanten!
/Catarina

måndag 15 september 2008

Collage

Håller på och lär mig Photoshop. Vilket roligt bildhanteringsprogram! Visar kvällens collage med Kaprifolbär och spröd Rosenskära.
/Catarina

Nelly Moser

I våras var Anna och jag på shoppingtur till finsmakarens trädgård: Zetas. Då inhandlade jag en storblommig clematis "Nelly Moser", som just nu blommar i polkagrisrandig dräkt. Denna clematis tillhör en grupp som både blommar på fjolårsskotten och årsskotten. Det innebär att man kan få uppleva två flor per säsong, en på våren/försommaren och ytterligare en blomning på hösten. Dessutom är fröställningarna otroligt vackra! Beskärningen ska vara sparsam och den vill som många andra clematissorter ha rötterna i skuggan och blommorna i solen. På senhösten mår den bra av lite naturgödsel eller benmjöl.
/Catarina

söndag 14 september 2008

Borlottibönor


För första gången har jag i år odlat Borlottibönor och de har inte gjort mig besviken. Trots en ganska sen start har de växt sig stora (så stora att pilpyramiden de klänger upp mot har knäckts) och skörden blir god.
Anledningen till att jag valde att odla Borlottibönor är att de är så fantastiskt vackra. Nu återstår att se om de är lika goda som de ser ut att vara!

/Anna

lördag 13 september 2008

Mosshjärta

I vårt lilla centrum här på Mälaröarna finns en mysig blomsteraffär, som är relativt nyöppnad. Utanför affären står ofta växter och pynt för att locka kunder. Jag går förbi där varje gång jag ska hämta L på dagis och det är lätt att blicken fastnar på de fina arrangemangen. Häromdagen låg en hög av gröna mosshjärtan i en korg och de såg så oemotståndliga ut. Trots att hela skogen är full av mossa att plocka köpte jag ett hjärta i en mörkgrön björnmossevariant. Nåja, jag blev inte ruinerad. Nu hänger det välkomnande på ytterdörren där hemma.
/Catarina

fredag 12 september 2008

Rosa

Höstanemon och violruta är vackra ihop och skänker välbehövlig blomsterprakt till höstrabatten.
/Anna

torsdag 11 september 2008

En värmande brasa

Luften är klarare och friskare. Idag uppmärksammade D på vägen hem att björken började få gula hängen och att enstaka lönnlöv rodnade i kvällssolen. Hösten är med andra ord i antågande. Då är det mysigt att känna värmen från braskaminen igen. Så nu är det inte bara hemma hos Anna som höstbrasan sprakar.
/Catarina

onsdag 10 september 2008

Nya rön

Häromdagen var jag ute och flög med SAS. I stolsfickan låg deras eget magasin som jag förstrött bläddrade i och fastnade i en artikel med rubriken "Writing a blog a day keeps the doctor away". En forskare i USA har studerat effekterna av vår tids bloggande. Hon har kommit fram till att människan har många smärtrelaterade behov t ex behovet av att beklaga sig över saker. Bloggandet kan i dessa fall ge uttryck för detta och bli som en slags medicin. Att skriva av sig, prata ut och dela med sig lättar bördan och vi känner oss mer tillfreds. Själva skrivandet har ju andra fördelar också, forskning visar att minnet och sömnen förbättras, immunförsvaret stärks och kroppen återhämtar sig snabbare efter en skada. Med andra ord gäller det att ligga i - skriv så tangentbordet smattrar!!
/Catarina

tisdag 9 september 2008

Pelargon Stilleryd


Trots det kalla och blöta vädret får pelargonerna stå kvar ute på altanen ännu ett tag. Min Stillerydspelargon, som jag köpte som stickling i våras, har just börjat blomma för första gången och skänker färg åt en annars ganska grå dag.
Stillerydspelargonen härstammar, precis som jag, från Karlshamn. Strax väster om stan låg fram till på 60-talet Stilleryds gård. Gården har jämnats med marken men tack vare förökning via sticklingar lever pelargonen kvar.
/Anna

söndag 7 september 2008

Bärplockning

I Västerbottens skogar lyser lingontuvorna i rött. I helgens härliga höstväder har vi plockat hinkarna fulla.
Även svartvinbärsbuskarna gav riklig skörd med massor av bär att plocka av.

När skogspromenaden är över väntar förstås det mindre roliga - att rensa alla bär från barr, kvistar, löv och annat tänkbart skräp som kommit med.

Det är då dammsugaren plockas fram och kopplas till den genialiska "lingonrensarmanicken". Ett mödosamt jobb förvandlas till ett snabbt och enkelt: lägg i de orensade bären i tratten lite eftersom och låt de passera i manickens rör - vips! så kommer bären rensade ut i den nedre hinken. Ja, lite kontroll i nedre hinken är allt bra, då ett och annat barr kan slinka ner eller för att hålla koll på om det blivit stopp i systemet någonstans(att dammsugaren börjar sluka bär eller att skräpet åker igenom iallafall). Vid eventuellt stopp i systemet får man stänga av och rensa manicken eller dammsugarslangen. Tillvägagångssättet är dock garanterat mycket lättare och snabbare än att rensa för hand!

Dagens skörd blev tillslut 17,5 kg lingon och 3,2 kg svarta vinbär. Farmor Marthas gamla våg kommer väl till pass för att göra lagom stora påsinpackningar.

Nu väntar syltkok, saftning och gelé. En procedur jag får återkomma till när det blir dags!
/Catarina